Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Rob Stolk mag een geldbedrag van 850 euro toewijzen aan een cultureel doel in Zuidplas.</p>

Rob Stolk mag een geldbedrag van 850 euro toewijzen aan een cultureel doel in Zuidplas.

(Foto: Nena Sahetapy)

En de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas gaat naar...

  •   keer gelezen   Cultuur

Zevenhuizen - Rob Stolk. In Theater Swanla heeft Nieuwerkerker Rob Stolk vrijdag 5 november de zesde Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas in ontvangst genomen. Hij ontving de prijs voor zijn oeuvre als kunstenaar, schrijver en cultuurmaker. 

Wethouder Jan Verbeek overhandigde hem een werk van kunstenaar Piet Kouwenhoven, een geldbedrag van 850 euro dat hij mag toewijzen aan een cultureel doel in de gemeente Zuidplas, en een oorkonde. 

Bij de feestelijke bekendmaking van de winnaar vrijdag bleven de andere twee andere genomineerden, Stichting Steenovens Klein Hitland en Peter Lems, niet met lege handen: zij ontvingen een oorkonde voor hun nominatie.

Steenovens
Stolk schreef onder andere vijf boeken en nam vijf jaar geleden het initiatief om een non-profit Hollandsche IJssel Meetingpoint te stichten op de monumentale steenovens van Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. In 2019 bleek dat het niet lukte om het plan financieel rond te krijgen en gooiden de initiatiefnemers de handdoek in de ring.

Stolk is daarnaast bestuurslid van non-profit stichting Leefgoed de Olifant, dat zich tot doel stelt het Leefgoed open te stellen en het terrein in Ver-Hitland, waar een steenfabriek stond, en de gebouwen daar in stand te houden. 

Tot 2018 zette Stolk zich bovendien in voor de totstandkoming van stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, voor promotie van het stroomgebied van de IJssel. Tot vorig jaar maakte Stolk deel uit van de jury voor de Cultuurprijs Gemeente Zuidplas.

De uitreiking vrijdag werd opgeluisterd door slagwerkgroep Afslag 9 van De Kleine Trompetter, met harpmuziek en zang door Reinilde Zevenbergen en Nathalie Mervort (MOZ-Art), en met poëzie door Marjanne Roeleveld.

Nieuwe voorzitter
Voor juryvoorzitter Henk ten Hoopen was het de laatste keer dat hij de nominaties voor en de uitreiking van de Cultuurprijs heeft begeleid en gecoördineerd. Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas en de gemeente zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter; wie belangstelling heeft, kan zich melden via info@scnz.nl.

Meer berichten