Een artist impression van hoe de obstakels straks in de roeibaan liggen opgesteld.
Een artist impression van hoe de obstakels straks in de roeibaan liggen opgesteld.

Nederlandse primeur Titan Swim op roeibaan

Algemeen 401 keer gelezen

Zevenhuizen – Het Belgische Geraardsbergen had afgelopen weekeinde de Europese primeur van Titan Swim, komende zaterdag en zondag is het de eerste keer dat de obstaclerun te water Nederland aandoet: de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen valt deze eer te beurt.

"Een prachtige locatie", zegt Olivier van de Vijver namens de Belgische organisatie over de Zevenhuizense roeibaan. "Grote voordeel van de roeibaan is dat het evenement door het publiek van start tot finish goed te volgen is. Op andere locaties is dat een stuk minder."

De Titan Swim is een obstaclerun over water. Van de Vijver en twee mede-organisatoren hebben in België al ervaring met de Titan Run, een evenement voornamelijk op het land. "Een survivalrun zoals je die op veel plaatsen in België en Nederland ziet", verduidelijkt hij. "Maar wij hebben ook een watergedeelte met opblaasbare obstakels. Het viel ons op dat mensen daar heel erg enthousiast over waren. Vandaar dat we zijn gaan nadenken over een concept met alleen maar hindernissen in het water. We zijn op zoek gegaan naar mooie locaties in België en het westen van Nederland. In Beuningen zijn wij begin september, Zevenhuizen heeft de Nederlandse primeur. We wilden een locatie dicht bij Rotterdam en ons oog viel meteen op de roeibaan."
De opzet van de Titan Swim is op alle locaties hetzelfde: tijdens een zwemtocht van 1 kilometer krijgen de deelnemers vijftien hindernissen te verhapstukken. "Die verschillen in hoogte", zegt Van de Vijver. "Daarbij hebben wij in Zevenhuizen wel een limiet. Doordat het water tweeënhalf meter diep is, kan ons hoogste obstakel vier meter zijn."
Van de Vijver denkt dat de deelnemers gemiddeld tussen de vijftig en zeventig minuten nodig hebben om het parcours af te leggen. "Na elke vijftig meter zwemmen krijgen ze een hindernis. Het is geen wedstrijd. De hindernissen zijn al een uitdaging genoeg", benadrukt hij. "Deelnemers mogen elkaar ook helpen."

Veiligheid is belangrijk. Daarom krijgt iedere deelnemer een zwemvest aan. Van de Vijver: "Bij elk obstakel hebben we een steward en daarnaast varen er bootjes met hulpdiensten." Vanwege die veiligheid is er geen massa-start. Deelnemers vertrekken om de twee minuten met tien deelnemers."

Dat de regio warm loopt voor Titan Swim blijkt uit het aantal verkochte tickets. Voor zondag is het uitverkocht (1950 inschrijvingen), voor zaterdag zijn nog wel tickets verkrijgbaar. Deelnemers kunnen individueel en als team meedoen. (Erik van Leeuwen)