Het multifunctionele Swanla biedt straks ook onderdak aan enkele schoolklassen.
Het multifunctionele Swanla biedt straks ook onderdak aan enkele schoolklassen.

Dorpshuis Swanla straks tijdelijk schoolgebouw

Algemeen 1.281 keer gelezen

Zevenhuizen – De gemeente heeft een tijdelijke oplossing gevonden voor het ruimtegebrek van de Zevenhuizense scholen. Twee klassen van 't Reigerbos krijgen onderdak in dorpshuis Swanla. "Daarmee is de meest acute nood gelenigd", aldus CDA-wethouder Jan Verbeek.

Door de uitbreiding van Zevenhuizen is het aanbod leerlingen in het basisonderwijs de laatste jaren flink toegenomen. Dat legt een grote druk op de scholen. De klassen van De Eendragt en 't Reigerbos zitten overvol.

Met de tijdelijke huisvesting in Swanla krijgen de scholen meer lucht. "Ik ben blij dat we met de schoolbesturen en Swanla een oplossing hebben gevonden", reageerde Verbeek gisteren tijdens het debat over de bouwsteennotitie van de onderwijshuisvesting in Zuidplas.

Inzet van die notitie is het Integrale Huisvestings Plan (IHP). Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeenteraad zich zorgen maakt over de groei van scholen en het ruimtegebrek. "Wachtlijsten zijn een slechte zaak", zei Chantal Bon-Van de Griek (D66). "Het gas moet erop", meende Sep Pouwels (VVD). "Iedereen moet dicht bij huis onderwijs kunnen volgen", aldus Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP).

In Zevenhuizen moet snel iets gebeuren, was de algemene opinie van de raad. D66 vroeg ook aandacht voor de situatie in Esse, in Nieuwerkerk aan den IJssel. "Daar wordt een nieuwe wijk gebouwd en gaat het ook klemmen", aldus Bon-Van de Griek. Verbeek gaf aan dat de twee scholen (PWA en Gideon), die onderdak hebben in de Brede School, nog een tweede locatie in Nieuwerkerk hebben. "Je moet naar het totaalbeeld kijken. Er is binnen een straal van twee kilometer nog ruimte. De nood is dus niet acuut. In Zevenhuizen was die er wel."

In de raad werd al eerder het idee van een nieuwe school geopperd in Zevenhuizen. Die geluiden klonken nu opnieuw. De kans dat die school er komt is groot. De leerlingenprognoses zijn zodanig dat aan de eis van tweehonderd leerlingen in vijf jaar wordt voldaan. De wens van een Brede School wordt breed gedragen.

Wat de huisvesting van scholen Zuidplas in de toekomst moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. Wel dat bij de bouw van een nieuwe school rekening moet worden gehouden met ruim zestienhonderd euro per vierkante meter, dat is een stijging van veertig procent. Daarmee volgt de gemeente het advies van het VNG. Pouwels (VVD) schrok van die stijging. "Wij vinden onderwijs belangrijk, maar wij letten ook altijd op de centjes."

De wethouder gaf aan dat het vorige normbedrag – 1160 euro per vierkante meter – niet meer van deze tijd is. "De Brede school in Moordrecht staat er alweer een jaar of acht en toen betaalden we ook al 1640 euro. In Moerkapelle betalen we tussen de 1750 en 1800 euro per vierkante meter. Als we nu een school ergens gaan neerzetten zal dat bedrag waarschijnlijk nog iets worden opgehoogd vanwege de krapte op de bouwmarkt."

Verbeek benadrukte dat de gemeente momenteel met alle schoolbesturen – basis- en voortgezet onderwijs -  in Zuidplas in gesprek is. Bon-Van de Griek vroeg de wethouder om het Emmauscollege, op de grens van Capelle en Nieuwerkerk, te betrekken in het overleg. "Een significant deel van de leerlingen komt uit Zuidplas." (Erik van Leeuwen)