Afbeelding

Jeugd gaat in zorgcentra feesten met eenzame ouderen

Algemeen 233 keer gelezen

Zuidplas – Het plan van de kindergemeenteraad om dit jaar een ouderenfestival tegen de eenzaamheid te houden, kreeg dinsdag 22 januari de handen op elkaar van de 'grote' gemeenteraad. Vooral het feit dat het plan financieel self-supporting is, sprak de raadsleden aan.

Het plan werd gepresenteerd door Robbie Schoonackers. Het voorstel van de groep 8-leerling van de Gideonschool werd onlangs door de kindergemeenteraad gekozen. Het ouderenfestival, dat als motto 'Samen is leuker' heeft, wordt in alle dorpen op een centrale plaats gehouden. "In Nieuwerkerk in De Meander, in Zevenhuizen in De Zevenster, in Moerkapelle in Beth-San en in Rumah Orang Tua Tua in Moordrecht."
Het ouderenfestival bestaat uit een bingo en een talentenjacht. "Bij die talentenjacht moet je niet denken aan een muziekoptreden, maar aan iets knutselen. Een jong iemand wordt gekoppeld aan een oudere."
Dat bracht Tinet de Jonge, fractievoorzitter van het CDA, op een idee. Zij stelde voor om het mooiste kunstwerk een plaatsje te geven in het nieuwe gemeentehuis. Dat leek Robbie Schoonackers wel wat. "Dan kunnen mensen dat voor altijd herinneren."
Toen Frans Klovert (D66) vroeg wat het festival gaat kosten, liet Robbie weten dat het niet de bedoeling is dat er een beroep wordt gedaan op de gemeentelijke bijdrage. "Met de opbrengst van de verkoop van koekkruimels willen we alle kosten van het festival betalen. De gemeente heeft genoeg belangrijke dingen om geld aan uit te geven."
Dat maakte de raad nóg enthousiaster dan die al was. "Oh, dat is een positieve wending", reageerde Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas. "Chapeau."

"Jullie plan ligt op de liberale VVD-weg", stelde Ferry van Wijnen (VVD), die ook nog de tip meegaf om op zoek te gaan naar bedrijven die de koekkruimels willen sponsoren. "Daarmee wordt de opbrengst nog hoger."
Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) zag ook wel 'wat' in stroopwafels. Hij vroeg zich af waarom het ouderenfestival niet jaarlijks onderdeel van het onderwijsprogramma in Zuidplas kon worden. "Daarbij kijk ik met een schuin oog naar wethouder Jan Verbeek."
Robbie ontweek als een echte politicus de vraag vakkundig: "Daar ga ik niet over."
SP-fractievoorzitter Jan Baas gaf de kinderraad mee in aanloop naar het festival veel aan marketing te doen. "Iedereen moet weten dat dit eraan zit te komen." Robbie stelde Baas gerust. "Als we koekkruimels gaan verkopen aan de deur kunnen we meteen zeggen waar en wanneer het ouderenfestival is." (Erik van Leeuwen)