F-pupillen van CKV Nieuwerkerk krijgen training van Nieuwerkerk-ster Koen Colléé.
F-pupillen van CKV Nieuwerkerk krijgen training van Nieuwerkerk-ster Koen Colléé.

F'jes vormen kraamkamer CKV Nieuwerkerk

Sport 760 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - "Ik ben eigenlijk helemaal van mijn à propos", zegt Gerda van der Knaap als de F-training een kwartiertje aan de gang is en Nieuwerkerk 1-spelers Koen Collée en Dani Hoogendoorn training geven. "Eerlijk? Ik vind dit maar niks."

Collée en Hoogendoorn moeten samen met twee studiegenoten van de opleiding Sportmanagement & Marketing van de Rotterdamse Hogeschool een evenement organiseren. "In combinatie met een goed doel", vertelt Collée. "Ons oog viel op de F'jes van Nieuwerkerk. Alle spelertjes betalen een paar euro en daarvoor geven wij de training." Het goede doel is Alzheimer Nederland.

Dat betekent dat Van der Knaap (63) haar F-pupillen – spelers in de leeftijd van zes en zeven jaar – even uit handen moet geven. Dat valt haar zwaar. "Ik doe deze groep al dertig jaar. Elke woensdag. Vroeger was het één uur, maar inmiddels hebben we zo veel teams in deze leeftijdsgroep dat we twee uur hebben. Eerst komen de F8 tot en met de F5, daarna de F4 tot en met de F1."

Vol trots verklapt ze dat Nieuwerkerk de grootste F-afdeling van de regio heeft. Terwijl ze dat zegt, geeft ze een por. "Kijk", zegt ze terwijl ze wijst naar een klein meisje dat aan de hand van haar moeder sporthal De Kleine Vink binnen komt lopen. "Wat een droppie, hé!"

Aan zeker twee generaties heeft ze training gegeven. "Ik heb ze allemaal gehad. Ja, ook de toppers. Ik zie binnen een uur of een spelertje een talent is of niet. Bij Paul Hoogerwaard zag ik het binnen tien minuten. Daar droop het talent vanaf."
Ze brengt de jongste talenten de beginselen van het edele korfbalspel bij. "Gooien, vangen, schieten."
"Spelenderwijs, maar ze moeten wel goed luisteren. Daarin ben ik best wel een beetje streng", zegt ze. Ze leerde haar eigen kinderen korfballen en ook haar kleinkinderen. "Ik coach ook een team, maar alleen bij thuiswedstrijden. Ik wil ook graag veel wedstrijden zien van andere F-teams, hoe kinderen zich ontwikkelen."
(Erik van Leeuwen)