Logo hartvanzuidplas.nl

'Cadeautje aan Woonpartners te ruimhartig'

  •   97 keer gelezen

Zuidplas - De fracties van ChristenUnie/SGP en het CDA in de gemeenteraad hebben grote moeite met het 'cadeautje' van het college aan Woonpartners Midden-Holland. De wooncorporatie wil in één keer een lening bij de gemeente aflossen.

Het college vindt het verzoek van Woonpartners, dat in de regio onder andere zorgt voor sociale huisvesting, niet vreemd. Woonpartners betaalt nu 7,8 procent rente over het geleende bedrag. Dat is een veelvoud van de huidige rentestand. Een deel van de leningen is al meer dan vijftig jaar oud.
Op het moment dat Woonpartners in één keer aflost, mist de gemeentekas in de toekomst een miljoen euro. ChristenUnie/SGP en CDA liggen dwars. Zij vinden het collegevoorstel om akkoord te gaan met de deal wel erg ongunstig voor Zuidplas. "Het is een mooi cadeau voor Woonpartners, waarvan we het belang erkennen, maar minder mooi vinden we dat het ten koste gaat van onze portemonnee", liet financieel woordvoerder Aart Slobbe weten.
Hij kreeg bijval van het CDA. "Het is een logische zet van Woonpartners om de leningen in één keer af te willen lossen, maar in het raadsvoorstel kunnen wij geen steekhoudende argumenten vinden om tegenover onze inwoners te vergoelijken waarom de gemeente, naast de rente die wordt misgelopen, óók nog met terugwerkende kracht 188.000 euro aan rente zou moeten terugbetalen", aldus raadslid Pien Meppelink.
Wethouder Daan de Haas (VVD) gaf aan dat het college het belang van de maatschappelijke functie van Woonpartners bij haar voorstel zwaar heeft laten wegen.

Het argument dat Woonpartners een voor deze tijd bijzonder hoge rente betaalt, werd onderuit gehaald door Slobbe. Hij stelde voor dat de gemeente ook eens de eigen leningen langsloopt. Slobbe toonde zich een voorstander van een boeterente voor Woonpartners. "Ik wil wel eens weten hoe ze er dan tegenaan kijken." Frans Klovert (D66) wist het antwoord wel. "Ik vermoed dat ze geen ja gaan zeggen."

De wethouder toonde zich bereid om de boeterente bespreekbaar te maken bij Woonpartners. Het raadsvoorstel gaat in de wacht. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten