Tot de beste debaters werden Naomi den Hollander uit de Jongerenraad en raadslid Frans Klovert (D66) gekozen.
Tot de beste debaters werden Naomi den Hollander uit de Jongerenraad en raadslid Frans Klovert (D66) gekozen. Foto: Paul Meester

Respectvol EU-debat tussen jongeren en raadsleden

Algemeen 253 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De jongerenraad Zuidplas hield woensdagavond 15 mei een debat met raadsleden van de gemeente Zuidplas. Aan de hand van een aantal stellingen gingen zij met elkaar in debat over de Europese Unie (EU), in het licht van de verkiezingen op 23 mei.

De jongerenraad Zuidplas, vertegenwoordigd door Naomi, Robin, Bjorn, Rachelle, Jeroen, Demy, Esther en Marieke, ging de verbale strijd aan met gemeenteraadsleden van VVD, PvdA, ChristenUnie/SGP, CDA en D66. Het debat werd geleid door wethouder Jan Verbeek. Verbeek was enkele weken eerder met de jongerenraad op werkbezoek geweest bij het Europees Parlement in Brussel. Het debat en het werkbezoek sluiten aan bij het voornemen van burgemeester en wethouders om te onderzoeken hoe initiatieven voor internationale oriëntatie voor jongeren in Zuidplas kunnen worden gefaciliteerd.
De avond begon met een inleiding over het Europees Parlement. Een korte quiz werd vervolgens gewonnen door Johan Helmer (PvdA), die op de voet gevolgd werd door Giel Dubbeld (VVD).
Het debat werd gevoerd naar aanleiding van zeven stellingen. Aan het eind van elke discussie controleerde Verbeek of de debaters nog steeds bij hun mening bleven; soms bleek dat men door goede argumenten anders tegen bepaalde onderwerpen aan was gaan kijken.
Een ruime meerderheid (65 procent) bleek voor een legalisering van de productie, handel en consumptie van marihuana in alle EU-lidstaten.
Iets minder dan de helft (47 procent) van de deelnemers was van mening dat er in heel Europa een vaccinatieplicht moet komen.
Iets meer dan de helft (56 procent) noemde het goed voor een betere beeldvorming over de EU, als jongeren een deel van hun middelbareschooltijd in een andere Europese lidstaat doorbrengen.
Alle deelnemers waren tegen de stelling dat Europese verdragen altijd in een bindend referendum met opkomstplicht aan de burgers moeten worden voorgelegd, met de optie om neutraal te stemmen. (Paul Meester)