Logo hartvanzuidplas.nl
Maandag bracht tijdelijk burgemeester Servaas Stoop het diamanten echtpaar een bezoek.
Maandag bracht tijdelijk burgemeester Servaas Stoop het diamanten echtpaar een bezoek. (Foto: Erik van Leeuwen)

'Daar was Lies. Prachtig was ze'

  •   234 keer gelezen

Moerkapelle – Op de ijsbaan in Zoetermeer ontmoetten Henk Smaal en Lies Krijgsman elkaar voor de eerste keer. "Eigenlijk was het een geregeld huwelijk", lacht Henk (87). Maandag kregen hij en zijn vrouw (83) vanwege hun diamanten huwelijksfeest bezoek van burgemeester Servaas Stoop.

Door Erik van Leeuwen

Hij kwam namens de koning de warme felicitaties overbrengen aan het echtpaar, dat in die zestig jaar een grote familie opbouwde. "Met zes kinderen, 26 kleinkinderen en tien achterkleinkinderen is er altijd wel iemand die ons aandacht geeft", zegt Lies.

Haar man Henk is van de grappen en grollen. Ook tijdens het bezoek van de burgemeester moeten familieleden eraan geloven. Zoon Hans wordt herinnerd aan het feit dat hij kleurenblind is. "Hij wilde zó graag in de kas werken dat hij zijn kleurblindheid min of meer ontkende", vertelt zijn vader. "Dus zat er regelmatig een groene in plaats van rode tomaat in de kist. Die moesten wij er natuurlijk weer uitvissen." Het lijdend slachtoffer: "Ik had alleen wat moeite met de pastelkleuren."

Dat ze elkaar ontmoetten op de ijsbaan in Zoetermeer was volgens Henk 'geregeld'. "Ik had een vriend, die later mijn zwager is geworden, die zei dat hij een leuke zus had. 'Laat maar zien dan', heb ik gezegd. En daar was Lies. Prachtig was ze."

Aanvankelijk ging Henk altijd vanuit Moerkapelle op de fiets naar Zoetermeer. "Op een gegeven moment heb ik een brommer gekocht. Ik moest om vier 's morgens beginnen. Dat was niet te doen."

Na bijna vijf jaar verkering trouwden ze in Zoetermeer en lieten ze een huis bouwen aan de Herenweg. Lies: "Daar hebben we ruim achttien jaar gewoond, voordat we naar de Beatrixlaan verhuisden." Dat was bij de tuinderij die Henk was begonnen. "In het begin kweekten we tomaten en sla. Later zijn we overgestapt naar paprika's."
Hun vijf zoons werkten later ook als tuinder. Henk: "Daar heb ik nooit op aangestuurd, hoor. Ik wilde liever dat ze gingen studeren." Lies: "Aan tafel hadden we het nooit over de tuin."
Zaterdag vindt het echte feest met de familie plaats. In de Hervormde Kerk in Moerkapelle. "De Heer heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in onze familie", benadrukt Lies. "We zijn hem dankbaar dat we dit hebben kunnen bereiken."

Meer berichten