Logo hartvanzuidplas.nl
"Groen is leuk, maar je moet het wel onderhouden." (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
"Groen is leuk, maar je moet het wel onderhouden." (foto en tekst: Erik van Leeuwen) (Foto: Erik van Leeuwen)

Moerkapelse buren helpen elkaar een handje

  •   138 keer gelezen

Moerkapelle - De bewoners van De Lepelaar in Moerkapelle maakten er afgelopen weekeinde een tweedaagse Burendag van: vrijdag en zaterdag stonden in het teken van samenzijn en samen doen.

"We hebben vrijdag samen gegeten", vertelt Leona Commissaris. "Eén van onze buren is kok en had een driegangenmenu samengesteld met een heerlijk toetje: bavarois van bosvruchten. Voor de kinderen was er kip en patat."
Voor de bewoners van De Lepelaar is het al jaren een traditie om tijdens Burendag de handen uit de mouwen te steken. Het begon ooit met het adopteren van het gemeentelijke groen. "Dat vonden wij er toen niet uitzien", zegt Irene van de Bas. "Wij hebben de gemeente voorgesteld om het zelf bij te houden, met een budget dat daarvoor ter beschikking zou worden gesteld. Daar hadden ze op het gemeentehuis best oren naar. Het is jullie buurt, zeiden ze. Vervolgens hebben we geld gehad om plantjes te kopen en ook een bijdrage van het Oranjefonds, dat initiatiefnemer is van de Burendag. Zeven jaar geleden hebben we alles nieuw aangeplant."
De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het groenonderhoud in de buurt. Dat betekent dat zij plantenperkjes goed moeten onderhouden. "We hebben zelf overal bloembakken opgehangen. Dat hebben ze bijna nergens", vertelt Van de Bas vol trots.
De grootste klus was echter het opknappen van de speeltuin. "Dat was net een jungle", stelt Henk van de Bas. "Groen en veel planten en struiken is leuk, maar je moet het wel onderhouden." De gemeente legde een nieuw ondergrond aan en plaatste nieuwe speeltoestellen. De bewoners zorgden voor de groeninrichting. "We hebben toen ook een officiële opening gehouden", wijst Van de Bas naar het bord met de tekst 'speeltuin De Lepelaar'.
Eén is aanplanten en aanleggen, twee is onderhouden. Daar moet je moeite voor doen, geeft Van de Bas aan. "Met alleen op Burendag de boel aanpakken red je het niet."
"Elk kwartaal doen we wel wat", vult zijn vrouw aan. "We hebben een buurtapp. Dat is handig, maar handiger is gewoon om elkaar aan te spreken. Als we nieuwe plantjes nodig hebben voor de bakken, gaan we iedereen even langs om vijf euro te storten. En op een dag als vandaag helpt bijna iedereen. Er zijn zelfs twee bewoners aanwezig nu die een huis in de wijk hebben gekocht, maar hier nog niet wonen."
Voor deze Burendag diende zich een sponsor aan. Een groenbedrijf dat stevige planten ('daar kunnen de kinderen doorheen denderen' cadeau doet voor de groenperkjes bij de speeltuin. "Wat hier gebeurt is best bijzonder", reageert Cees Lock van Verheij Integrale Groenzorg. "Dat moet je belonen."

Meer berichten