Bas Roos vindt de kritiek van de supporters vaak ongegrond. (foto: archief HvH0
Bas Roos vindt de kritiek van de supporters vaak ongegrond. (foto: archief HvH0

Bekritiseerd Groeneweg houdt de nul

Sport 296 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg heeft het voetbaljaar 2019 afgesloten met een moeizame overwinning. Bij hekkensluiter XerxesDZB schoot Mario van Dieren de Zevenhuizenaren naar de winst: 0-1.

Door Erik van Leeuwen

Het was pas de tweede keer dat Groeneweg deze competitie de 'nul' hield. "We waren continu aan de bal, maar hadden moeite om grote kansen te creëren", vatte aanvoerder Bas Roos het duel in Rotterdam-Zevenkamp samen. "We waren op het middenveld heer en meester. Keeper Niels Heijkoop heeft misschien één schot op doel gehad, maar voor de goal zelf waren we niet scherp. Gelukkig maakte Mario van Dieren kort voor tijd een doelpunt."

Daarmee sloot Groeneweg een bewogen jaar goed af. De Zevenhuizenaren degradeerden eerst uit de eerste klasse en moesten vervolgens wennen aan een niveautje lager. "Het was niet makkelijk", erkende Roos. "We zijn erg wisselvallig geweest. Pak de uitslagen er maar bij. We wonnen met 6-0 van ESTO en 6-1 van DONK, maar daartegenover stonden vreselijke zeperds tegen VFC en VVIJ. We begonnen natuurlijk al niet lekker met twee nederlagen. Het moest van ver komen."

Ook voor Roos persoonlijk was het een bewogen jaar. In de aanloop naar het nieuwe seizoen werd hij gebombardeerd tot nieuwe aanvoerder. "Dat verandert toch je plek in de groep. En omdat het niet goed ging, hebben we veel moeten praten."

Daarnaast was trainer René van Beek heel erg zoekende naar de juiste formatie. Zo begon Roos als rechtsback. "Ik heb op vier verschillende posities gestaan. Dat kon soms ook niet anders, omdat we spelers door schorsingen, weekendjes weg en blessures misten. Inmiddels sta ik sinds de thuiswedstrijd tegen DONK op het middenveld. Dat bevalt uitstekend. Ik ben graag aan de bal, als rechtsback was dat een probleem. Dat vrat aan mij."

Supporters-kritiek
Roos hoort ook de kritiek vanaf de zijlijn van de supporters. "Vooropgesteld, ik vind het geweldig dat ze er elke week, weer of geen weer, thuis of uit, weer zijn, maar die kritiek is vaak ongegrond. We doen ons stinkende best. De ene keer lukt het beter dan de andere keer."

Dat hij wordt geraakt door de kritiek bleek in de laatste thuiswedstrijd tegen RVC'33 toen de captain reageerde op commentaar vanaf de zijlijn. "Mensen moeten beseffen dat het niet makkelijk is om tegen een ploeg als bijvoorbeeld RVC'33 te spelen. Wij proberen te voetballen, RVC kiest meteen voor de lange bal."

Dat het 'op' zou zijn tussen de spelersgroep en trainer René van Beek is volgens hem 'onzin'. "Dat is helemaal geen issue."

Door de zege op XerxesDZB staat Groeneweg halverwege de competitie op de zesde plaats met zeventien punten. "Eigenlijk is alles nog open voor de tweede competitiehelft."