Zijn ploegmaten gunnen Maurice Eckhardt dat hij voor de driehonderdste keer kan juichen voor een doelpunt voor het vlaggenschip van Groeneweg. (archiefbeeld)
Zijn ploegmaten gunnen Maurice Eckhardt dat hij voor de driehonderdste keer kan juichen voor een doelpunt voor het vlaggenschip van Groeneweg. (archiefbeeld)

Ondanks ophef maakt 16-jarige Sleeuwenhoek indruk: Groeneweg indrukwekkend naar winst

Sport 793 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – De opvolger van Groeneweg-icoon Maurice Eckhardt stond eerder klaar dan menigeen had verwacht. Rick Sleeuwenhoek, zestien jaar jong, maakte zondag in de thuiswedstrijd tegen Meeuwenplaat zijn debuut in de Zevenhuizense basis en luisterde dat op met twee assists: 3-0.

De basisplaats van het grote Groeneweg-talent ging ten koste van Maurice Eckhardt. Dat leidde binnenskamers tot flink wat ophef op sportpark Van 't Verlaat. Aanvoerder Bas Roos deed daar niet geheimzinnig over. "Het talent van Rick staat buiten kijf. Ik ben zelf jarenlang trainer van hem geweest in de jeugd en zijn tijd is gekomen. Als spelersgroep hebben we er wel moeite mee dat Maurice nu buiten beeld raakt."

"Ik had Rick er eigenlijk al vanaf het begin van het seizoen bij willen hebben, maar toen kon dat nog niet", reageerde trainer René van Beek. "Nu is die mogelijkheid er wel, waarbij we hebben afgesproken dat hij de eerste vijf, zes wedstrijden in de basis staat. Na die periode evalueren we wat daarna het beste is voor Rick. Hij wil zelf graag en we denken daarbij ook aan de toekomst."

Van Beek benadrukt dat hij Eckhardt er graag bij heeft. "Als pinchhitter, maar dat ziet hij niet zitten. Dan speelt hij liever in het tweede. Dat hij zich over vier wedstrijden vast speelt in het eerste speelt ook mee." De oefenmeester begrijpt het ongenoegen dat er bij de spits leeft. "Ik ga zeker op korte termijn nog praten met Eckkie."

Dat wil ook de spelersgroep graag, zei Roos. "We gunnen Eckkie die driehonderd goals. Hij is er bijna." Roos: "Dat Rick Sleeuwenhoek nu speelt, staat er helemaal los van. Wij begrijpen heel goed dat de toekomst ook belangrijk is. Rick is een geweldig talent. Hij is technisch sterk, snel, kan goed koppen. Daar gaan we veel plezier aan beleven."

Van linie verwisseld
Zondag tegen Meeuwenplaat liet Sleeuwenhoek zich al gelden. Hij tekende voor de assist bij de 1-0 van Mike Karreman en de 2-0 van Freek Hoogeveen.
De beide doelpuntenmakers hebben in de tweede competitiehelft een nieuwe rol gekregen van Van Beek: ze zijn van linie gewisseld.

Hoogeveen voetbalde tegen Meeuwenplaat vanuit het middenveld, Karreman stond samen met de jonge Sleeuwenhoek in de spits. Daarmee maakt de trainer de keuze voor meer voetballend vermogen op het middenveld, waar ook Mario van Dieren speelt. Karreman staat te boek als een balveroveraar en daarom is zijn nieuwe positie nóg opmerkelijker.

"We stonden ook even gek te kijken toen René met Mike aankwam als spits, maar René doet dat vaker", reageerde Roos. "En voorlopig geven de cijfers hem gelijk. In de oefenwedstrijd tegen CVC Reeuwijk scoorde hij twee keer, vandaag dus één keer."

Van Beek: "We hebben vandaag echt een prima wedstrijd gespeeld. In de eerste tien minuten hadden we al vier grote kansen. De verdediging was zeer scherp. Op één dood spelmoment na, een corner, is Meeuwenplaat niet gevaarlijk geworden. Het duurde even voordat we de 2-0 maakten. De 3-0 van Mario van Dieren betekende de definitieve beslissing."

Roos: "Ik overdrijf niet als ik zeg dat we tien doelpunten hadden kunnen maken. Zó spelend gaan we nog veel punten pakken."