Bert Kouer.
Bert Kouer. Foto: Gerrit de Heus/www.gerritdeheus.com

Bert (70): ‘Alles is niet zomaar over bij diagnose Alzheimer’

Human Interest 789 keer gelezen

Zevenhuizen - Tot zijn 42ste was Zevenhuizenaar Bert Kouer op het voetbalveld te vinden. Hij speelde jaren in het eerste van Groeneweg. Nu - op zijn 70ste - leeft hij met Alzheimer en probeert hij met echtgenote Tonny zoveel mogelijk te genieten. Een dag uit zijn leven liet hij onlangs vastleggen in een fotoboek. "Om op mindere momenten met een goed gevoel op te kunnen terugkijken."

Door Judith Rikken

"Dat ziet er nog best soepel uit, hè", zegt Bert Kouer als hij ergens halverwege het boek stopt met bladeren bij een drieluik met foto's waarop hij een bal hoog houdt.

Documentairefotograaf Gerrit de Heus ving het moment op een zonnige zondagmiddag op het veld bij Groeneweg, waar de Kouers, hun kinderen en kleinkinderen, na een gezamenlijke lunch naartoe waren gegaan om een balletje te trappen. Daarna ging het gezelschap naar de Rottemeren voor een wandeling bij de roeibaan.

"In het begin was het wel even vreemd dat er een fotograaf rondhing, maar het wende heel snel", vertelt Tonny Kouer, die net als haar man heel graag een gewone dag met de familie wilde laten vastleggen. "We dachten eerst aan portretten, maar dat is zo statisch."

Dag uit het leven
Voor fotograaf De Heus, die het concept van 'een-dag-uit-het-leven-fotografie' voor het eerst in de praktijk bracht in relatie tot Alzheimer, was het een kwestie van vastleggen wat zich spontaan voordeed.

"Niets is geënsceneerd of gemanipuleerd. Het is wat het is, is de gedachte achter deze vorm van fotografie. Daardoor leg je op een hele eerlijke manier een hele gewone dag vast, die achteraf waarschijnlijk bijzonderder is dan je op dat moment beseft."

Voor Bert Kouer is het boek - dat hij het liefst aan zo veel mogelijk mensen wil laten zien - een steun in de rug. "Als je hoort dat je Alzheimer hebt, dan is dat een behoorlijke klap. Het is afschuwelijk, maar je hoeft niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ook al lijkt het in het begin zo: alles is niet zomaar over. Ik ben er nog en probeer er het beste van te maken. Dat zie je op de foto's; als ik ernaar kijk, gaat het in mijn hoofd weer 'draaien' en ben ik er weer."

Twee jaar
Met zijn echtgenote gaat Kouer, die de diagnose Alzheimer twee jaar geleden kreeg, regelmatig naar het theater, golfen, wandelen en fietsen. "Ik kan nog van alles, alleen de communicatie gaat soms niet goed."

Zijn gitaar biedt Kouer op zo'n moment houvast. "Als ik in een vervelende stemming ben, dan ga ik naar boven en speel ik gitaar. Dan gaat het vanzelf beter en wordt het weer gezellig."