Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Weber krijgt van boa Kirsten van Leeuwen uitleg over de bodycam.
Burgemeester Weber krijgt van boa Kirsten van Leeuwen uitleg over de bodycam. (Foto: Erik van Leeuwen)

Flinke daling van aantal woninginbraken in Zuidplas

  •   102 keer gelezen

Zuidplas – Het aantal woninginbraken in Zuidplas is het afgelopen kwartaal spectaculair gedaald. Ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode waren er dertien inbraken minder (10 tegenover 23).

Door Erik van Leeuwen

Politiechef Peter Wijnen en burgemeester Han Weber wijten de terugloop aan twee zaken: corona en de intensieve manier waarop de politie met inwoners van Zuidplas inbraken probeert tegen te gaan. “De coronamaatregelen zullen zeker hebben meegespeeld bij deze positieve cijfers”, gaf Weber bij de presentatie van de misdaadmeter aan. “Mensen waren aan huis gekluisterd.”

Weber en Wijnen benadrukten dat de gunstige cijfers niet alleen te danken zijn aan corona. “Dankzij de hulp van oplettende inwoners die verdachte omstandigheden hebben gemeld, hebben we twaalf personen op heterdaad kunnen betrappen. Die gaan voor maanden, een half jaar of soms langer de cel in en zijn we dus voorlopig kwijt”, aldus Wijnen.

Volgens Weber klopt het ‘klassieke beeld’ dat inbrekers van ver komen, niet. “De hit- and run-actie, de Oost-Europese bendes; dat zien we niet meer terug. De daders komen vaak uit Rotterdam, Gouda of Zuidplas zelf. Het gaat om lokalen dus.”

Het veiligheidsteam – burgemeester en politie – heeft het laatste jaar prioriteit gegeven aan woninginbraken. Wijnen: “We zaten echt wel hoog in Zuidplas. Het gaat nu de goede kant op, maar wat ons betreft is elke woninginbraak er nog één te veel.” Weber: “Het zijn activiteiten met een hoge impact. Het is een akelig gevoel als je weet dat anderen je woning zijn binnen geweest. Het gaat niet eens om de waarde van de spullen, maar veel meer dat je in je privacy bent aangetast. Daarom ook heeft het alle aandacht van ons.”

Bodycam
Weber had bij de presentatie een nieuwtje: buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn nu uitgerust met een bodycam. Ze maken beelden in bedreigende situaties. “Om agressieve mensen af te schrikken.” Alle handhavers in Zuidplas (vier) zijn inmiddels getraind in hoe en wanneer het apparaat in te zetten.

Meer berichten