Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Manfred Richter/Pixabay

Verkeerssituatie Moordrechtse Staatsliedenbuurt onder de loep; parkeerdruk blijft hoog

  •   keer gelezen

Moordrecht – Raadsleden vinden dat het college een brede kijk moet ontwikkelen op de Moordrechtse Staatsliedenbuurt. Bewoners maken zich zorgen over de verkeerssituatie in de wijk.

Erik van Leeuwen

De zorgen werden geuit naar aanleiding van de behandeling van het bestemmingsplan voor de vroegere Sjaloomlocatie. Op de plek waar vroeger de Sjaloomschool stond moeten straks, als de raad ermee akkoord gaat, vier luxe villa’s komen. Bewoners van de wijk zijn niet tegen de komst van de villa's, maar vrezen wel dat met de toekomstige woningbouw – op de voetbalvelden van VV Moordrecht komt een nieuwe wijk – de verkeersproblematiek verder toeneemt. 

Het gaat om verkeersdruk, verkeersveiligheid en parkeerdruk. Door groen licht te geven aan het Sjaloomplan wordt een mogelijke alternatieve ontsluitingsweg weggenomen, betoogde een inspreker die namens een groep bewoners sprak.

Vooral het kruispunt Meester Lallemanstraat/Doctor A. Kuyperstraat wordt als zeer onveilig gezien. “Het is te smal doordat er aan één kant geparkeerde auto’s staan.”

Visie
Leden van de commissie Ruimtelijke Plannen hadden vorige week oor voor de zorgen. “Het is inderdaad een stevig knelpunt”, erkende Frans Klovert (D66). “Wij zien ook dat de wijk ’s avonds overloopt met geparkeerde auto’s”, zei Wim Jansen (CDA).

Bij de herstructurering van de openbare ruimte een paar jaar geleden, werden in overleg met de bewoners dertig nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Toch blijft de parkeerdruk hoog. De gemeente stelt dat de komst van vier woningen, met parkeerplaatsen op eigen terrein, geen invloed heeft op het parkeren of op het aantal verkeersbewegingen.

De commissieleden vinden het echter wel verstandig om naar de toekomst toe een brede kijk te ontwikkelen op het gebied. “Er zou eigenlijk een visie op de infrastructuur moeten komen”, liet Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) weten. Klovert trok dat nog breder. “Er zijn in alle dorpen problemen met ontsluiting en parkeren. Laten we dan alles bekijken.”

Goedkopere woningen
De vier woningen gaan er komen, tenminste, als de raad instemt met het plan. Inhoudelijk had alleen de SP vragen. Fractievoorzitter Jan Baas wilde weten waarom er voor grote woningen is gekozen en niet voor tien goedkopere woningen. “Er is woningschaarste. Waarom geen goedkopere woningen met een fatsoenlijk verkoopbedrag? Dan kunnen we tien gezinnen aan een woning helpen.”

Volgens de gemeente is er goed gekeken naar welke woningen er aan de Vierde Tochtweg staan. “Qua aantal en type past dit het best.”

Meer berichten