Afbeelding
Foto: Pixabay

Snelle verspreiding corona in Zuidplas

Algemeen 853 keer gelezen

Zuidplas - Met 105 nieuwe, met een test aangetoonde coronabesmettingen, voerde Zuidplas vorige week niet alleen de lijst van gemeenten in de regio Hollands Midden aan, maar bevond de gemeente zich ook landelijk gezien in de hoogste regionen. 

Zondag werden 13,7 besmettingen per 10.000 inwoners gemeld, waarmee Zuidplas de derde gemeente in Nederland was met het hoogste aantal coronagevallen. Deze week werden (op maandag) tot nu toe in Zuidplas 11 nieuwe besmettingen met een test aangetoond.

Volgens cijfers op eengezonderhollandsmidden.nl lieten 634 inwoners van Zuidplas zich vorige week testen in een teststraat. Eén op de zes getesten bleek het coronavirus te hebben. 

Overledenen werden vorige week niet gemeld, één inwoner van Zuidplas werd in het ziekenhuis opgenomen. In de regio stierven vorige week vijf mensen als gevolg van het virus.

Burgemeester Han Weber van Zuidplas heeft maandag desgevraagd laten weten geen weet te hebben van clusters van besmettingen op bepaalde plekken in Zuidplas. 

“Ik heb begrepen dat er er bij de apotheek in winkelcentrum Reigerhof enkele gevallen zijn, maar verder is het beeld vrij diffuus. Ik begrijp dat mensen tot op dorps- en wijkniveau willen weten hoe het zit, maar die informatie heb ik ook niet. Ik heb aan de GGD om nadere duiding gevraagd; die is daarmee bezig. Feit is dat we het al een paar weken slecht doen en het virus overal onder ons is. Daarom blijven de basisregels van het grootste belang: afstand houden, je handen wassen en je laten testen bij klachten.”

Thuis
Volgens GGD Hollands Midden loopt het aantal besmettingen nog steeds hard op. Veel besmettingen vinden plaats bij mensen thuis. Daarnaast is er een opvallende stijging van besmettingen binnen zorginstellingen, sportverenigingen en middelbare scholen.

De gezondheidsdienst heeft dinsdag nog eens benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen met klachten thuisblijft, zodat voorkomen wordt dat anderen worden besmet. ‘Helaas merken wij als GGD regelmatig dat als we iemand bellen voor de testuitslag, deze persoon op het werk of in de les zit’, zo staat in een persbericht.

Mondkapjes
Omdat de besmettingen hard oplopen, heeft de GGD Hollands Midden geadviseerd dat in verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio met medische mondkapjes moet worden gewerkt. Het advies wordt een preventieve maatregel genoemd om verspreiding van corona te voorkomen onder de meest kwetsbare groepen.