Jong talent Johan Engelberts (16) verdedigt tijdens de wedstrijd van 'heren 3’ van Barracuda.
Jong talent Johan Engelberts (16) verdedigt tijdens de wedstrijd van 'heren 3’ van Barracuda. Foto: pr

Bij Barracuda denkt de hele club mee

Sport 547 keer gelezen

WATERPOLO
Nieuwerkerk aan den IJssel – Protocol hier, protocol daar. Om in het water te mogen voor de competitie had Barracuda vele uren denkwerk en handenarbeid nodig. “Mondkapje? Geen probleem, we spelen toch altijd al met een capje.”

Erik van Leeuwen

Een training afwerken in het Polderbad is iets anders dan competitie te spelen in coronatijd. Zeker als daar nieuwe maatregelen van het kabinet bijkomen en instructies volgen van de KNZB en Sportstichting Zuidplas, de beheerder van het zwembad in Nieuwerkerk.

Barracuda richtte een maand geleden een corona-denktank op – met spelers, ouders en andere betrokkenen - die alle maatregelen passend maakte voor de lokale situatie. “Een plan bedenken is één, protocollen schrijven is twee, maar ze ook in de praktijk uitvoeren is een ander verhaal”, zei Remon Verkade. 

Hij was zaterdag in het Polderbad aanwezig als lid van die denktank, corona-toezichthouder, scheidsrechter én speler. “Niet tegelijk hoor”, haastte hij te zeggen. “We hebben een model bedacht waarbij de werkzaamheden over de hele club verdeeld zijn. Op die manier blijft het behapbaar. Onze vaste vrijwilligers hebben hun handen vol met reguliere zaken, je moet ze niet te veel belasten.”

Barracuda stak de week voor de competitie vele uren in het optrommelen van vrijwilligers, onder het motto ‘samen moeten we het doen’. “Bij het ene team melden die vrijwilligers zich meteen, bij het andere moet je even trekken. Uiteindelijk gaat het erom dat je iedereen bewust maakt van het feit dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is. Dat het nu zó top is geregeld is niet het werk van één persoon, maar van velen.”

Waterpolomoeders Yumi Mimpen en Esther van den Bosch, die aangesteld zijn als coronacoördinatoren, hebben zich volledig op het coronaproject gestort. Vrijdag moest nog even snel een nieuwe aanpassing aan het protocol worden gedaan toen het coronateam te horen kreeg van het bestuur dat het Polderbad het dwingende advies had gedaan om voor de vijftien meter tussen entree van het zwembad en de kleedkamer, een mondkapje te gebruiken. Een paar uur later droegen de bijna dertig jeugdige poloërs vrijwel allemaal een kapje.

Emmertje water
Net als elke andere sport heeft waterpolo zo zijn corona-eigenaardigheden. Zo staat bij de reservebank van de beide teams een emmertje water. De inhoud ervan is bedoeld om de zitplaats schoon te spoelen na elke wisselbeurt.

Het voordeel van dat alles goed geregeld is, is dat spelers zorgeloos het water in kunnen. Zo merkte Verkade tijdens de openingswedstrijd tegen De Gouwe 3 niets van coronabeperkingen. “Het was een wedstrijd als vanouds van onze kant”, zei de speler van het eerste mannenteam. “Wij staan erom bekend dat we een wedstrijd altijd met een doelpunt verschil winnen of verliezen. Corona of geen corona, dat houden we vast.”

De hoofdrol in de wedstrijd was weggelegd voor Bart Botterman: hij maakte vijf van de zeven goals (7-6). De mooiste was echter van Robert den Arend, die in het eindsignaal van de eerste periode de bal al stuiterend in het vijandelijke doel werkte.