Liander zoekt oude schakelkastjes met hulp van inwoners
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Om de schakelkastjes op te sporen, wordt straatverlichting tijdelijk ook overdag aangezet.</p>

Om de schakelkastjes op te sporen, wordt straatverlichting tijdelijk ook overdag aangezet.

(Foto: archief/Jacolien Rog)

Liander zoekt oude schakelkastjes met hulp van inwoners

  •   keer gelezen

Zuidplas - Netbeheerder Liander roept de hulp van inwoners in bij de opsporing en vervanging van oude schakelkastjes. Waar zo’n kastje nog aanwezig is, blijft de straatverlichting de komende weken overdag branden. Liander hoopt dat inwoners daarvan melding zullen doen bij de gemeente.

Nu nog wordt de straatverlichting in Zuidplas gedeeltelijk aangestuurd met behulp van een zogenoemd Toonfrequent-signaal. Dit wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden, stelt Liander.

In een deel van Zuid-Holland wordt de komende periode een nieuw digitaal systeem in gebruik genomen om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. 

In de vijftien gemeenten in Zuid-Holland waar Liander netbeheerder is, worden de laatste oude besturingskastjes vervangen. Bij Liander is echter niet van alle kastjes de exacte locatie bekend.

5 februari
Daarom wordt tot 5 februari de straatverlichting ‘s morgens aangezet via het Toonfrequent-signaal. Op plaatsen waar nog oude schakelkastjes aanwezig zijn, zal de straatverlichting dan overdag branden. De verlichting die al wordt geschakeld met nieuwe technologie, zal overdag uit zijn.

Hierdoor wordt zichtbaar waar zich nog oude ontvangers bevinden.

Meer berichten