Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Het gebied waarin het noodbevel geldt, loopt door tot over de Zuidplaslaan.</p>

Het gebied waarin het noodbevel geldt, loopt door tot over de Zuidplaslaan.

Noodbevel in Nieuwerkerk om voetbalgeweld te voorkomen

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Sinds vanmiddag 16.00 uur geldt een noodbevel voor het gebied rondom het Van der Valk hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel. Burgemeester Han Weber vaardigde het vanmiddag uit uit vrees voor verstoring van de openbare orde door supporters van voetbalclub Willem II uit Tilburg. Het eerste elftal van die club speelt morgen tegen ADO Den Haag en logeert vannacht in het Nieuwerkerkse hotel.

Uit bij de politie binnengekomen informatie blijkt volgens een persbericht van de gemeente dat supporters van Willem II af zullen reizen naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Onder de supportes zouden ook hooligans (zogenoemde risicosupporters) zijn. Zij zouden zich verzamelen in de omgeving van het Van der Valkhotel aan de Parallelweg Zuid.

De vrees bestaat dat de (risico)supporters zwaar illegaal vuurwerk zullen afsteken, vernielingen zullen aanrichten en mogelijk confrontaties aangaan met politie en/of derden.

Het noodbevel is volgens de gemeente nodig omdat ‘de reguliere beschikbare middelen tekortschieten om de hierboven bedoelde gevreesde verstoringen van de openbare orde het hoofd te bieden’. Concreet houdt het noodbevel in dat tot donderdagmiddag 14.00 uur aanwijzingen en bevelen van de politie strikt opgevolgd moeten worden om verstoring van de openbare orde te voorkomen.

Wie door gedrag, uitlatingen, aanwezigheid in een bepaalde groep, meegevoerde voorwerpen of stoffen, of op enige andere wijze de openbare orde verstoort of dreigt te verstoren, kan weggestuurd worden uit het gebied waar het bevel geldt. De burgemeester beveelt identificatie in het gebied niet te bemoeilijken door het dragen van bivakmutsen, helmen, sjaals of andere middelen, met uitzondering van mondmaskers. De politie kan mensen wel vragen het mondmasker af te doen ten behoeve van identificatie.

Meer berichten