Het echtpaar kwam erachter dat veel omwonenden van de wijk niet waren uitgenodigd voor de informatieavonden.
Het echtpaar kwam erachter dat veel omwonenden van de wijk niet waren uitgenodigd voor de informatieavonden. Foto: Erik van Leeuwen

Echtpaar ‘helpt’ Mozaïek met plan voor vijftigerjarenbuurt; raad gecharmeerd

Algemeen 801 keer gelezen

Moordrecht – Diverse partijen in de gemeenteraad vinden dat een alternatief plan voor de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht een kans verdient. Woningcorporatie Mozaïek wenst tot nu echter niet in gesprek te gaan met de lokale initiatiefnemers.

De gemeenteraad stemde in mei in met de nota van uitgangspunten voor een complete renovatie van de wijk die 175 sociale huurwoningen telt. Als basis dient een plan waarbij 184 nieuwe woningen worden gerealiseerd en waarbij ook het groen en het aantal parkeerplaatsen in de wijk iets toenemen.

In Moordrecht is echter veel kritiek op het plan; vooral de woontoren met zeven woonlagen ligt gevoelig. Daarnaast bevat het plan vier appartementencomplexen met vijf woonlagen.

“Het plan zoals het er nu ligt, tast de leefomgeving aan”, zegt Arnoud de Boer. Hij verdiepte zich met zijn vrouw Melina in het plan. “In eerste instantie hebben we geprobeerd om informatie boven water te krijgen. Dat was heel lastig. Toen kwamen we erachter dat een groot deel van de omwonenden van de wijk niet was uitgenodigd voor de informatieavonden. Ook de bewoners van het Prins Clausplein niet, het wijkje dat, gescheiden door een weg, naast één van de geplande appartementen ligt.”

Alternatief
Arnoud en Melina de Boer wonen met hun gezin aan het Westeinde. In de winter, als de bladeren van de bomen zijn, hebben ze uitzicht op de vijftigerjarenwijk. “De hoogste boom, zo hebben we uitgezocht, is achttien meter hoog. De hoogste woontoren straks 22 meter.”

Volgens hen is de impact voor andere omwonenden vele malen groter en dat was ook de reden om tijd en energie te steken in een alternatief plan. Een plan dat volgens het paar beter past bij het dorpse karakter van Moordrecht. “Daarom hebben we onze website ook www.behouddorpsgezichtmoordrecht.nl genoemd.”

Het alternatieve plan kent een aantal uitgangspunten: voldoende woningen, veel groen en meer parkeerplaatsen. “In ons plan is plaats voor zelfs 192 woningen”, zegt Arnoud de Boer. “Dat zijn acht meer dan in het huidige plan. Midden door de wijk loopt een wandelpromenade waarmee een natuurlijke aansluiting met het winkelcentrum wordt gecreëerd.”

De Boer is voor de grootte van de woningen uitgegaan van referenties van andere woonwijken. “In ons plan worden het zeker geen mini-woninkjes, de winst hebben we behaald door de tuinen minder groot te maken. Sommige tuinen zijn nu dertien meter diep. Door ze minder diep te maken, is er ruimte voor parkeren.” En: er is geen sprake van ‘extreme hoogbouw’, zoals zij het noemen. “Het plan gaat uit van maximaal drie woonlagen. Dat past veel beter bij het dorpsgezicht van het centrum.”

Stedenbouwkundige
Diverse partijen in de raad zijn gecharmeerd van het alternatieve plan. “Meer woningen, meer parkeerplaatsen en minder woonlagen, ik kan er alleen maar enthousiast van worden”, reageert SP-raadslid Serena Rodenburg. “Dit zijn geen boze bewoners, die zich niet gehoord voelen en boos blijven. Ze hebben veel tijd en energie gestoken in een oplossing.”

Ook CDA-raadslid Pien Meppelink spreekt van ‘de maximale vorm van participatie’. “Er moet op zijn minst naar gekeken worden”, vindt zij. “Dit plan sluit volgens mij veel beter aan bij wat de Moordrechtse gemeenschap voor ogen heeft.”

Melina de Boer zegt dat zij en haar man er niet op uit zijn om het proces te frustreren of het project te vertragen. “Iedereen die wij spreken in de buurt wil maar één ding: een nieuwe wijk. Maar dus wel eentje die recht doet aan het dorpsgezicht.”

De gemeente heeft via projectmanager Jeroen de Hoog al toegezegd een stedenbouwkundige naar het plan te laten kijken. Woningcorporatie Mozaïek, de eigenaar van de woningen, is minder happig. Zij wil ook niet inhoudelijk reageren op vragen van deze krant.

Melina de Boer: “We willen graag in gesprek met Mozaïek om ons plan toe te lichten. We zijn ervan overtuigd dat we samen tot iets moois kunnen komen: het beste plan voor Moordrecht.”