Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Meerdere fracties in de raad willen dat het college samen met woningcorporatie Moza&iuml;ek Wonen het alternatieve plan voor de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht bekijkt.</p>

Meerdere fracties in de raad willen dat het college samen met woningcorporatie Mozaïek Wonen het alternatieve plan voor de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht bekijkt.

(Foto: Erik van Leeuwen)

College praat met plannenmakers Moordrecht: ‘Wie weet wordt plan beter’

  •   keer gelezen

Moordrecht – Meerdere fracties in de gemeenteraad vinden het de moeite waard dat het college samen met woningcorporatie Mozaïek Wonen het alternatieve plan voor de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht gaat bekijken. “Het kan een verrijking zijn van het huidige plan.”

Erik van Leeuwen

Het alternatieve plan werd onlangs door het echtpaar Arnoud en Melanie de Boer gepresenteerd. Zij wonen op de dijk in Moordrecht en hebben naar eigen zeggen een poging gedaan om een plan te ontwikkelen dat beter bij het dorp Moordrecht past.

Grote verschil tussen het plan van Mozaïek en het alternatieve plan, is de hoogbouw. Toen de gemeenteraad enige maanden geleden instemde met de nota van uitgangspunten, was die hoogbouw het grootste punt van discussie. 

Volgens een deel van de inwoners van Moordrecht past een gebouw met zeven woonlagen niet in een dorp. Naast één woontoren met zeven lagen zitten er in het Mozaïek-plan ook appartementengebouwen van vijf woonlagen. In het debat over de nota van uitgangspunten werd de indruk gewekt dat het plan van Mozaïek alleen op deze manier financieel haalbaar is.

Het onlangs gepresenteerde alternatieve plan voorziet in een aantal uitgangspunten (er kunnen zelfs meer sociale woningen worden gebouwd), de financiële haalbaarheid is echter niet getoetst. Op verzoek van de raad is het college in gesprek met de initiatiefnemers.

Woningcorporatie Mozaïek, de eigenaar van de sociale woningen, ziet het nog niet zitten om rond de tafel te gaan met de initiatiefnemers. “Ze staan niet te springen”, zei wethouder Jan Hordijk in de gemeenteraad over de terughoudende reactie van de woningcorporatie.

Verrijking
De raad betreurt die houding. “We willen helemaal geen ander plan en willen dus ook niet morrelen aan de uitgangspunten van het huidige plan”, zei CDA-raadslid Pien Meppelink. “Maar kan het kwaad om in gesprek te gaan? Wie weet wordt het plan nog beter. Iedereen blij, lijkt me.”

“We hebben destijds als PvdA/GroenLinks gekozen voor de sociale woningbouw”, reageerde Martin Damen. “Daar staan we nog steeds achter, maar we hebben toen ook onze zorg gedeeld over de hoogbouw. Het alternatieve plan kan een verrijking zijn.”

Enkele raadsleden kregen afgelopen week kritiek van oud-politicus Cor Laurier, die vindt dat de raad niet kan terugkomen op een eerder besluit. Hij is bang dat het proces wordt vertraagd. Meppelink weerlegde die kritiek. “Wij zitten er niet negatief in. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het college alle belanghebbenden de ruimte geeft om gehoord te worden. Dit is een ingrijpend plan, waarbij meerdere belangen spelen. Hoe mooi is het dat je dat proces met inwoners kunt doorlopen?”

De gemeente en Mozaïek Wonen werken momenteel aan een stedenbouwkundig plan. Het finale oordeel van de raad volgt als het bestemmingsplan ter tafel komt.

Meer berichten