Logo hartvanzuidplas.nl
Het GHZ in Gouda bereidt zich voor op een mogelijke 'babyboom'.
Het GHZ in Gouda bereidt zich voor op een mogelijke 'babyboom'. (Foto: Pixabay)
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Ziekenhuis plant al een geboortegolf in

  •   keer gelezen

Zuidplas – Een goede balans vinden in de zorg is niet eenvoudig en Zuidplas worstelt net als andere gemeenten in het land met het in de hand houden van de financiën. De bouw van het Vijfde Dorp vraagt erom met zorg vooruit te kijken naar de zorgvoorzieningen.

Regeren is vooruitzien. Dat moeten ze ook in het Goudse Groene Hart Ziekenhuis hebben gedacht. Een bestuurder pakte onlangs de telefoon en belde met de gemeente Zuidplas om te vragen wat voor soort mensen in het nieuwe dorp in het middengebied gaan wonen. 

Als het om jonge mensen gaat, dan weet het Groene Hart Ziekenhuis wat het te doen staat: maatregelen nemen om de capaciteit van de geboorteafdeling flink op te schroeven.

Dubbele vergrijzing
Tegelijkertijd is er een andere ontwikkeling waarmee rekening moet worden gehouden: die van de dubbele vergrijzing. Er komen steeds meer ouderen en die worden ook steeds ouder. Een gevolg: in 2030 zullen er geen 600, maar 1800 ouderen met dementie zijn in de gemeente Zuidplas, een verdrievoudiging ten opzichte van nu.

Dat betekent dat er een samenleving moet worden ingericht die die groep dementerenden kan opvangen. “Niet iedereen zal thuis kunnen blijven wonen”, zegt zorgwethouder Daan de Haas. “We zullen faciliteiten moeten bouwen.”

Wmo en jeugdzorg
Ook zijn er zorgen over de toenemende vraag naar hulp en ondersteuning. Op dit moment zijn er tussen de 1000 en 1500 maatwerkarrangementen in Zuidplas voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en het aantal kinderen dat jeugdzorg nodig heeft, schommelt de afgelopen jaren tussen de acht en negenenhalf procent. 

De zorguitgaven zijn fors, zeker in vergelijking met de rijksbijdragen die sinds de overgang van de taken naar de gemeente stelselmatig zijn teruggedraaid. Zuidplas heeft daardoor een flink tekort, al lijkt de rijksoverheid over de brug te gaan komen met extra geld.

Maar geld alleen is niet het probleem, meent De Haas. “De zorg moet effectiever en slagvaardiger en daardoor kan het goedkoper.” Zo is Zuidplas een pilot gestart op de nieuwe school in Zevenhuizen, waar in de school een hulpteam paraat is, dat meteen de noodzakelijke zorg kan organiseren als er problemen worden geconstateerd bij een kind. “Het idee is om problemen zo vroegtijdig aan te pakken, waardoor later minder zware zorg of helemaal geen zorg nodig is. Daar heeft iedereen baat bij.”

Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten