Jan Verbeek rolt mee op een paar iets te kleine huurschaatsen.
Jan Verbeek rolt mee op een paar iets te kleine huurschaatsen.

Wethouder blijft overeind bij Rolling ‘90

Algemeen 777 keer gelezen

Moerkapelle - Het was woensdag 2 maart dubbel feest voor rolschaatsvereniging Rolling ‘90 in dorpshuis Op Moer. De eerste rollerdisco werd een succes en de vereniging kreeg ook nog eens 25 paar rolschaatsen om uit te lenen bij evenementen en voor minder draagkrachtige leden. 

Door Annette van den Berg

Het was de eerste keer dat Rolling’90 samen met Stichting ZO! in de krokusvakantie een rollerdisco hield. Het werd een feestelijke middag met muziek, discolampen en traktaties. “Dit is de try-out en meteen hebben zich 100 kinderen aangemeld”, zegt een blije Ciska Dijkema-Bonnet, voorzitter van de club. “Met subsidie uit de coronapot hopen we voor in de herfstvakantie en met sinterklaas weer een rollerdisco te organiseren.”

Huurschaatsen
De rolschaatsvereniging heeft dankzij het sportakkoord en een Moerkapelse hoofdsponsor vijfentwintig paar rolschaatsen aan kunnen schaffen. “Zo kunnen ook kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen meedoen”, legt Dijkema uit. “Rolschaatsen is een relatief dure sport. Met de contributie ben je er nog niet.” De rolschaatsen zullen ook te huur zijn bij sportinstuiven en activiteiten met scholen of van Brains. Tijdens het feestje van woensdag werden de huurschaatsen meteen ingewijd.

Volgend seizoen kan Rolling ’90 ook buiten activiteiten organiseren als het terrein bij Op Moer opgeknapt is en er een buitenrolschaatsbaan wordt gerealiseerd. Of er buiten ook een disco komt, dat weet Dijkema nog niet. “Het mag natuurlijk geen geluidsoverlast geven voor de buurt.”
Ze is erg blij met de komst van de buitenbaan. “Vallen doe je en een blauwe plek hoort erbij. Maar het is zo fijn als kinderen veilig kunnen spelen. Zonder verkeer, hondenpoep en op een gladde baan.”

Wie de schoen past
Wethouder Jan Verbeek trok voor de rollerdisco een paar geleende rolschaatsen aan. Hoewel ze een maatje te klein waren, wist hij toch op de been te blijven.  ”Ik heb er zelf om gevraagd”, zegt de sportieve wethouder. “Als je wethouder van Sportzaken bent, moet je het goede voorbeeld geven.” Een val zoals Balkenende op skateboard overkwam in 2006 toen hij zich door een aantal jongeren liet uitdagen, bleef Verbeek bespaard, maar ook na instructies van de kinderen hoe je ‘eitjes’ moet schaatsen en een ronde oefenen achter een serveerwagen, kon hij de snel rondrazende jonge rolschaatsers nog steeds niet bijhouden.

Andere volwassenen zitten op de tribune. Jeanet Houweling uit Bleiswijk is er samen met haar vier kleinkinderen. “Ze zitten hier op de Rehobothschool. Zodra het boekje van BRAinS er is, kiezen ze iets uit. En dan gaat oma mee.” En dat betekent van twee tot vier op een houten bank zitten.

Voor Fleur Wesselman (11) is rolschaatsen een échte sport. Ze schaatst zwierig en razendsnel rond in een wit met roze showoutfit. Fleur vertelt dat ze vier keer in de week traint. “Wedstrijden en showrijden vind ik het leukst”, zegt ze en zoef, weg is ze weer.

Haar moeder Cilla Brouwer kijkt toe op de tribune: “Rolschaatsen als sport is hartstikke populair in Moerkapelle, maar ook daarbuiten. Ze komen ook uit Nieuwerkerk en Moordrecht. Deze zomer hebben ze op de buitenbaan geoefend in Oosterheem en er is meteen een aantal leden uit Zoetermeer bijgekomen.”