Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Impressie van een eerdere editie van Nationale Molendag bij molen Windlust. (foto: pr)</p>

Impressie van een eerdere editie van Nationale Molendag bij molen Windlust. (foto: pr)

Molens en gemalen klaar voor rondleidingen en feestje

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Molenaars die hun ambacht in al zijn facetten laten zien, een optreden van popkoor S1Voice en een tombola staan op het programma op 14 mei bij molen Windlust aan Nieuwerkerks Kortenoord. Aanleiding voor het feestje van 11.00 tot 16.00 uur is de viering van Nationale Molendag.

Zoals de meeste monumenten is ook molen Windlust afhankelijk van kleine en grote donaties. “We houden de entree kosteloos, maar zijn dankbaar voor alle bijdragen in onze fooienbussen”, zegt Rob Rosbergen van Stichting Molen Kortenoord.

Tegen betaling kan zaterdag 14 mei met de motorkruiser Libra een tochtje over de Hollandsche IJssel worden gemaakt. Het uitzicht over de rivier vanaf de steiger of het terras is gratis. 

Nationale Gemalendag
De Nationale Gemalendag wordt op dezelfde dag gehouden als Nationale Molendag. In het Moordrechtse gemaal Abraham Kroes kan iedereen op 14 mei ervaren wat er komt kijken bij waterbeheer in de Zuidplaspolder. Nergens in Nederland is de opvoerhoogte van het water zo groot als daar; vanuit de laagste polders van het land wordt daar het water direct naar de Hollandsche IJssel gepompt.

De peilbeheerder geeft een rondleiding die duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur. Aanmelden kan via www.hhsk.nl.  

Meer berichten