Laurens van der Bijl (links) en Tony Kool.
Laurens van der Bijl (links) en Tony Kool.

Kolenerf hoopt op duwtje

Algemeen 809 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Een woonvoorziening aan de ’s-Gravenweg waar zestigplussers gezond oud kunnen worden. Laurens van der Bijl ziet het helemaal zitten. Zijn project het Kolenerf aan de man en vrouw brengen is echter lastig. 

Het perceel aan de ’s-Gravenweg, niet ver verwijderd van slachterij Boer, wordt nu nog bewoond door Van der Bijls oom Tony Kool. Hij is 74 en fit. “Nu nog wel”, zegt de Nieuwerkerker, die er een hele klus aan heeft om het terrein te onderhouden. “Mijn broer Koos heeft hier tot 2007 een agrarisch bedrijf gehad. Ongeveer vijftig koeien had-ie. Ik heb hier nu nog een paar paarden lopen en ik heb een stuk land verpacht aan een veehouder van de Derde Tochtweg die hier zijn koeien laat grazen.”

Met het huis erbij gaat het om een oppervlakte van zes hectare grond.
Een prima plek voor een woonvoorziening voor ouderen, stelt Van der Bijl (40). “Mijn oom woont hier nog prima, maar je moet ook aan de toekomst denken. Dan is het helemaal mooi als je dat kan combineren met een maatschappelijk doel. De vraag naar woonvormen voor ouderen is enorm.”

Daarvoor hoeft Van der Bijl maar naar zijn eigen ouders te kijken. “Ooit woonden ze in de Kruidenbuurt met twee kinderen, maar die twee kinderen zijn uitgevlogen en nu zijn ze empty-nesters. Bijna alle mensen die daar wonen verkeren in dezelfde situatie. Ze willen misschien wel anders gaan wonen, maar er zijn nauwelijks alternatieven. Zolang die er niet zijn, stagneert de doorstroming.”

Van der Bijl is zelf projectontwikkelaar bij Full House, maar hij benadrukt dat zijn bemoeienis met het Kolenerfproject er vooral één is die vanuit maatschappelijk én emotioneel oogpunt is ingegeven. “Ik gun mijn oom straks een mooie, nieuwe woonplek waar hij op een goede manier ouder kan worden. Een plek dicht bij het buitenleven op een locatie waar ouderen elkaar in de gaten kunnen houden.”

Een schetsplan gaat uit van zestien tweelaags-woningen, waar naar behoeften voorzieningen kunnen worden aangebracht. 

Wie echter wil bouwen aan de ’s-Gravenweg weet ook dat hij zich op glad ijs begeeft. “Ik begrijp dat het voor veel mensen spannend is”, zegt Van der Bijl. “Maar ons plan geeft een mooie landschappelijke invulling. Het tast het open landschap niet aan. De opstallen die hier staan zijn sterk verouderd. Met ons project krijgt dit perceel een upgrade.”

Van der Bijl heeft zich bij de gemeente gemeld. Daar kreeg hij te horen dat hij eerst ‘de omgeving’ achter zijn plan moet krijgen. Belangenvereniging ’s-Gravenweg was enige tijd geleden te gast bij Kool en Van der Bijl die tekst en uitleg gaven. “Ze vinden dat het landschap te veel geweld aan wordt gedaan. Ze wezen wel naar een stuk land achter de voormalige voetbalvelden aan de Rijskade. Aan de hand daarvan ben ik in gesprek gekomen met het recreatieschap Hitland. Die wezen me op een stuk land achter de begraafplaats.”

Van der Bijl geeft aan niet gebonden te zijn aan één specifieke plek. “Ik zou het zonde vinden als we dit mooie plan niet kunnen realiseren. Ik zal daarom graag in gesprek gaan met belanghebbenden, maar ook raadsleden. Ik vind dat we deze mooie kans niet mogen laten lopen.”