Groeneweg gaat er komend seizoen heel anders uitzien. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Groeneweg gaat er komend seizoen heel anders uitzien. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Unieke lichting Groeneweg stopt ermee

Algemeen 1.515 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg sloot zaterdag de eerste competitiehelft af met een ruime zege op Bolnes (1-5). Een aantal spelers begint in januari aan het laatste half jaar in dienst van de Zevenhuizense hoofdmacht. “Het is aan de volgende generatie.”

Bij Groeneweg hadden ze maar wat graag gezien dat aanvoerder Bas Roos, Rick Willemsen, Maurice Eckhardt, Sam Boudewijn, Jos-Pieter Hordijk en Coen Hoogeveen ook na dit seizoen in de hoofdmacht zouden voetballen, maar de trouwe krijgers vinden het collectief mooi geweest. Met een aantal andere oudgedienden, die spelen in het tweede, is het na de zomer afgelopen met selectievoetbal.

“Iedereen maakt zijn eigen afwegingen, maar wij spelen als vrienden al tien, soms twaalf jaar in het eerste”, zei Bas Roos zaterdag na de wedstrijd in Ridderkerk tegen Bolnes.

“Mijn vriendin en ik krijgen een derde kindje. Dat is voor mij persoonlijk een moment om te stoppen. Het is met twee kleintjes al jongleren om twee keer te trainen. Daarnaast merkte ik aan mezelf dat het moeten trainen steeds meer ging tegenstaan. Trainen is een verplichting geworden. Ik moet mezelf vaak naar het trainingsveld slepen. Ik ga wel, maar dat is om het vinkje achter mijn naam te hebben. Voor wedstrijden kan ik me nog prima opladen, maar de gretigheid voor het trainen is er niet meer.”

Roos (28) kan zich voorstellen dat de club niet blij is dat in één keer de meest succesvolle lichting uit de geschiedenis van de club stopt.

“Je kunt ook anders redeneren, dat het voor de nieuwe trainer juist een mooi moment is om aan een nieuw team te bouwen. Er stoppen een paar basisspelers, het merendeel blijft, onder wie Rick Sleeuwenhoek en Robin Zuierveld. Er dienen zich ook vanuit de jeugd talentvolle spelers aan, die al regelmatig meespelen.”

De lichting die komende zomer de schoenen aan de wilgen hangt, vierde onder leiding van trainer René van Beek, die ook na dit seizoen stopt, grote successen. Hoogtepunt was het kampioenschap in de tweede klasse bij ONA in Gouda.

Het avontuur van Groeneweg in de eerste klasse bleef beperkt tot één seizoen.

Door de overstap van zondag naar zaterdag leverde de club twee niveaus in. Na een zeer moeizaam eerste jaar lijkt Groeneweg nu meer zichzelf.

Roos: “Er zit veel plezier in en dat zie je terug in ons voetbal. De sfeer in de ploeg is fantastisch. We hopen uiteraard met een klapper te eindigen: promotie. Voorlopig zitten we echter in de wachtkamer bij de bovenste twee clubs, maar we gaan er alles aan doen om het Graaf Willem II/VAC en IJVV de Zwervers zo moeilijk mogelijk te maken.”

Grootste tegenstander in Ridderkerk was zaterdag Groeneweg zelf; de ploeg miste de ene na de andere grote kans. “We misten zelfs voor open doel”, zag Roos. Groeneweg hield daardoor Bolnes in de wedstrijd. In de slotfase zagen de bezoekers alsnog kans om de score van 1-2 (goals van Rick Sleeuwenhoek) naar 1-5 te tillen door treffers van Robin Zuierveld (2) en Sam Boudewijn.

Roos zegt nog niet bezig te zijn met zijn afscheid, wel met de derby met Moerkapelle op 28 januari.
“De Moerkapelle-spelers vonden het tijdens het bedrijfsvoetbaltoernooi erg leuk dat we in de nacompetitie waren uitgeschakeld door Bergambacht. We zijn tot op het bot gemotiveerd.”