(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Twijfel over tweede supermarkt buiten dorpskern Zevenhuizen

Algemeen 992 keer gelezen

Zevenhuizen - In de gemeenteraad heerst grote twijfel of een tweede supermarkt in Zevenhuizen buiten het dorpscentrum moet komen. Gevreesd wordt dat een tweede ‘koopstroom’ ten koste gaat van de detailhandel in de Dorpsstraat.

Uit een onlangs gehouden onderzoek door een onafhankelijk bureau blijkt dat er in Zevenhuizen beperkt behoefte is aan een tweede supermarkt. Naast de huidige Jumbo-supermarkt zou er plaats zijn voor een supermarkt met een oppervlakte van vierhonderd vierkante meter, minder dan de helft van het oppervlak van de gemiddelde supermarkt in Nederland. In de loop der tijd zou het oppervlak van de winkel met Zevenhuizen kunnen meegroeien.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar 56 procent van de inwoners de dagelijkse boodschappen in Zevenhuizen doet. Ongeveer veertig procent doet de boodschappen elders, een klein percentage maakt gebruik van internet.

De middenstandsvereniging in de Dorpsstraat is fel gekant tegen een supermarkt buiten de dorpskern. De ondernemers vrezen inkomstenverlies en een verdere leegloop van winkels. Die zorg wordt gedeeld door meerdere partijen, waaronder PvdA/GroenLinks. “De afgelopen tien jaar zijn er elf winkels uit het dorpshart verdwenen. Het is al moeilijk genoeg om je boterham daar te verdienen, laten we zuinig zijn op de winkels die we nu hebben”, zei raadslid Martin Damen. Bert van Keppel van de Jumbo-supermarkt gaf aan dat een tweede winkelgebied ervoor zal zorgen dat de Dorpsstraat doodbloedt. Hij verwacht dat het dan ook voor hem lastig zal worden om rendabel te blijven. 

De ondernemers zijn niet tegen een tweede supermarkt, maar dan wel in de winkelconcentratie in het dorpscentrum. Dat is echter verkeerstechnisch een lastige zaak, zei wethouder Jan Willem Schuurman. 

De VVD, die zich al een tijd sterk maakt voor een tweede supermarkt, is voorstander van een winkel buiten het dorp. Voorkeurslocatie van de partij is de plek van het afvalbrengstation aan de Zuidplasweg. Als het aan raadslid Leendert Karreman ligt, ontwikkelt zich daar een nieuw winkelgebied. “We zijn geen voorstander van een solitaire supermarkt.”
Herontwikkeling van die locatie heeft echter een lange doorlooptijd. Om snel een supermarkt te realiseren, zou er volgens Karreman ook een plek naast het afvalbrengstation gevonden kunnen worden. “De parkeerplaats bij La Baraque ligt er al.”

Uit het onderzoek kwam nog een aantal andere mogelijke locaties voor een tweede supermarkt naar voren: de plek van de tijdelijke school in het Koningskwartier, locatie Argos en locatie Voorbrood in de Dorpsstraat. De gemeente is bezig om de grond op de Argos-locatie - Dorpsstraat 38 - te verwerven, maar wethouder Schuurman gaf aan dat dat een strategische keuze is en dat de grond voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

Een meerderheid van de raad lijkt sowieso te voelen voor een tijdelijke supermarkt om ook tijd te kopen voor een goede oplossing op termijn. Bovendien is het de vraag of er geïnteresseerde partijen zijn die een supermarkt willen beginnen op vierhonderd vierkante meter. “Dat is een ontplofte AH to go”, zei raadslid Paul van Drenth (Nieuw Elan Zuidplas). (Erik van Leeuwen)