Luke Schaaf, Maurice Eckhardt en Jos-Pieter Hordijk poseren met hun shirts. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Luke Schaaf, Maurice Eckhardt en Jos-Pieter Hordijk poseren met hun shirts. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Groeneweg: afscheid van een tijdperk

Algemeen 793 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen - Groeneweg heeft zaterdag bij de familiedag afscheid genomen van drie oudgedienden die van grote betekenis waren voor de club. Maurice Eckhardt (40), Jos-Pieter Hordijk (35) en Luke Schaaf (30) stoppen met selectievoetbal. “Dit is ons eindstation.”

De drie afscheidnemende spelers kregen van voorzitter Ed Roos een ingelijst shirt met naam en rugnummer, waarmee zij jarenlang in de hoofdmacht van de Zevenhuizense club speelden. Maurice Eckhardt droeg dat shirt met de nummer tien honderden keren. “Ik denk dat ik zeker 650 officiële wedstrijden voor Groeneweg 1 heb gespeeld”, zei de aanvaller, die vorig jaar nog werd gehuldigd voor het feit dat hij driehonderd competitiedoelpunten had gemaakt. De spits speelde 22 jaar in de selectie van Groeneweg. Hij maakte één keer een uitstapje naar het Goudse Jodan Boys, maar dat avontuur was kort: maar één jaar. Als aanvalsleider maakte hij de opmars van Groeneweg mee. “Ik heb gespeeld in de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde klasse. Het hoogtepunt? Dat is niet moeilijk. Het kampioenschap van de tweede klasse op zondag, waardoor we naar de eerste klasse promoveerden. Dat was voor de club een historische gebeurtenis.”
Eckhardt speelde de afgelopen vijf seizoenen voornamelijk in het tweede, maar was ook, sporadisch, aan het werk te zien in de hoofdmacht. Aan het begin van dit seizoen maakte trainer René van Beek nog regelmatig gebruik van de goalgetter, die afgelopen seizoen met Groeneweg 2 kampioen werd van de reserve eerste klasse. “Dit is een mooi moment om te stoppen. Ik merk dat mijn lichaam steeds meer moeite heeft met herstellen. De zondag en maandag waren geen pretje.” Jos-Pieter Hordijk speelde bij elkaar dertien seizoenen voor Groeneweg 1. Hij deed dat vooral als middenvelder. “Meestal aan de rechterkant, in het midden of als controleur. Ik was van de passing en moest het niet hebben van mijn loopvermogen.” Hij maakte afgelopen seizoenen ook deel uit van Groeneweg 1, maar een blessure verstoorde de laatste maanden. “Ik ben vanaf de winterstop geblesseerd geweest aan de pees van mijn knie. Ik had graag meegedaan in de nacompetitie, maar je hebt het niet altijd voor het zeggen.” Luke Schaaf was dit seizoen vooral actief in het tweede elftal, maar speelde daarvoor een lange periode voor de hoofdmacht. Als back was hij onvermoeibaar en vol energie. Hij fungeerde als wingback vooral als extra impulsen voor de aanval. Vanwege werk stopte hij al eerder bij Groeneweg, maar zijn avontuur in Dubai duurde korter dan voorzien. Ze mogen volgend seizoen dan geen deel meer uitmaken van de selectie, de drie afzwaaiende spelers blijven Groeneweg wel trouw. Ze zijn ingelijfd door zondag 2 van de club, dat bestaat uit andere oud-eerste-elftalspelers en dat uitkomt in de reserve derde klasse. “Voor ons alle drie geldt denk ik dat we af willen van de verplichting om te trainen. In de selectie hoor je dat twee keer te doen, maar na zoveel jaren gaat dat tegenstaan, omdat het botst met gezin of werk”, aldus Hordijk. Dat wil niet zeggen dat ze nooit meer op het trainingsveld te vinden zullen zijn. Eckhardt: “Jawel hoor, op donderdag, maar zelfs die keer is op vrijblijvende basis. Partijtje, biertje.”