Ton en Martien Van der Spek in het nieuwe Voordeel Tuincentrum.
Ton en Martien Van der Spek in het nieuwe Voordeel Tuincentrum. Robbert Roos
Advertorial

Nieuw voordeel-tuincentrum voor familie Van der Spek ‘De aanbiedingen, sfeer en gezelligheid zijn hetzelfde gebleven’

Algemeen 3.772 keer gelezen

Zevenhuizen - Op de vertrouwde locatie waar het tuincentrum en de vershal van de familie Van der Spek is gevestigd, is een compleet nieuw voordeel-tuincentrum gerealiseerd met een vloeroppervlakte van maar liefst 10.000 vierkante meter. Het tuincentrum ligt direct naast de A12 en is daardoor voor iedereen in de regio snel en gemakkelijk te bereiken. Het nieuwe tuincentrum mag dan vele malen groter zijn dan eerst, sommige dingen zijn onveranderd. “De aanbiedingen, sfeer en gezelligheid zijn hetzelfde gebleven.”

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat de eerste plannen voor het nieuwe tuincentrum met verswinkel op deze locatie gemaakt werden. In het begin was er wat weerstand van ondernemers uit de buurt, maar de meeste van die bezwaren veegde de rechter van tafel. Nog maar tien maanden geleden ging de eerste paal de grond in. Vol trots geven directeur/eigenaar Martien van der Spek en zijn zoon Ton een rondleiding door het nieuwe bedrijf waar ondanks de opening nog volop wordt gewerkt. Onderweg worden zij tientallen keren aangesproken door enthousiaste klanten die unaniem erg te spreken zijn over de nieuwbouw.

“Veel van onze vaste klanten waren bang dat de sfeer en de gezelligheid zouden verdwijnen”, vertelt Martien. ”Het was voor ons dan ook van groot belang om die eigenschappen van ons bedrijf te behouden. Daarom is de oppervlakte door middel van een huisjesconcept per thema verdeeld in verschillende ruimtes. Zo heb je een goed overzicht en voel je je al snel thuis. Op grote eilanddisplays zijn alle producten sfeervol bij elkaar gepresenteerd om onze klanten te inspireren. Op de winkelkarretjes zijn speciale teksten aangebracht die de sfeer en gezelligheid bij ons benadrukken.”

Direct bij binnenkomst vind je een grote bloemenafdeling waar je terecht kunt voor losse bloemen of een fraai opgemaakt boeket. “We hebben deze afdeling bewust op deze plek gerealiseerd zodat je ook even snel naar binnen kunt om een bos bloemen te kopen zonder dat je het hele tuincentrum door hoeft.” Want eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Het eerste deel bestaat uit de koude kas met de bekende aanbiedingen. “Door onze uitbreiding kunnen we nog grotere partijen inkopen, vaak met containers of vrachtwagenladingen tegelijk. Dat zorgt voor scherpere inkoopprijzen en karren vol voordeel waar onze klanten van profiteren.”

Het nieuwe bedrijf vormt een schril contrast met het fruitstalletje langs de weg waar Martiens ouders, Teun en Alie Van der Spek, ooit mee begonnen.
Naast de bekende verswinkel en het tuincentrum is het bedrijf uitgebreid met een pannenkoekenrestaurant met 250 zitplaatsen (opent over een paar weken), een dierenafdeling, een afdeling met tuingereedschappen én een klimparadijs voor jonge kinderen. “We hebben er bewust voor gekozen om nu al open te gaan. Zo kunnen onze klanten alvast kennismaken en hebben wij de gelegenheid om de laatste puntjes op de i te zetten voor de grote opening op woensdag 20 maart.”

Martien en Ton van der Spek mogen dan trots zijn op wat er is neergezet, het meest trots zijn beiden op het team dat het allemaal mogelijk heeft gemaakt. “Direct na de kerstdagen zijn de stellingen in het nieuwe deel neergezet en is iedereen onophoudelijk bezig geweest met het inrichten”, vertelt Martien. “Dat ging door van de vroege ochtend tot zelfs laat in de avond. Niemand klaagde en iedereen bruiste van energie om de handen uit de mouwen te steken.”
Met de uitbreiding werden ook zo’n dertig nieuwe medewerkers aan het team toegevoegd. “We konden redelijk makkelijk aan nieuwe mensen komen”, vertelt Ton. “Mensen willen nu eenmaal graag bij ons werken, dus dat werkte echt in ons voordeel.”
Wel heeft Ton ervoor gezorgd dat ook de nieuwe medewerkers over het juiste Van der Spek-dna beschikken. “Onze nieuwe medewerkers hebben allemaal een buddy die ze wegwijs maakt.”

Martien en Ton willen met hun nieuwe bedrijf niet alleen de voordeligste zijn, maar ook het meest duurzame tuincentrum van Nederland. “Ons nieuwe bedrijf is gasloos en beschikt over een warmte- en koudeopslag in de bodem”, vertelt Ton enthousiast. “Het dak ligt vol met zonnepanelen en we kunnen straks 3,3 megawatt aan zelf opgewekte stroom opslaan. Die kunnen we inzetten voor ons bedrijf maar ook gebruiken voor de laadpalen voor elektrische auto’s die straks op ons parkeerterrein staan. Verder maken we gebruik van een circulair watersysteem met eigen bron en opslag. Dankzij deze maatregelen zijn we zo goed als zelfvoorzienend en klimaatneutraal.”

Martien is maar wat blij dat met de komst van zoon Ton ook de nieuwe generatie in het bedrijf actief is. “We hebben de rollen goed verdeeld”, licht Martien toe. “Ton is verantwoordelijk voor binnen, ik neem alle zaken buiten voor mijn rekening.”
Terwijl buiten het oude tuincentrum wordt afgebroken vertelt Martien tussen neus en lippen door dat hij deze week nog twintig vrachtwagenladingen met planten voor de buitenafdeling verwacht. Die hoeft hij gelukkig niet alleen te verwerken. “We doen het allemaal echt als één team. Iedereen staat voor elkaar klaar en heeft de ruimte om zijn of haar afdeling naar eigen smaak en inzicht in te richten. Die persoonlijke betrokkenheid vinden wij erg belangrijk. Zo wordt het een bedrijf van ons allemaal waar onze klanten zich echt thuis voelen.”

Afbeelding
De nieuwe bloemencel.
Volop verse bloemen op de nieuwe bloemenafdeling.
Grote keuze in boeketten.
Af en toe duikt er onverwachts een vreemde snuiter op in het groen.
Boeketten op de nieuwe bloemenafdeling.
Groene kamerplanten.
Leuke boeketjes voor op tafel.
Nog steeds volop karrenhandel bij Van der Spek.
Ook voor hele grote planten kunt u bij Van der Spek terecht.
Af en toe komt u grote dierfiguren tegen.
De ruimte is door huisjes verdeeld in aparte sfeerhoeken.
Partijvoordeel bij Van der Spek.
Afdeling buitenpotten.
Karren vol voordeel.
Hangplanten
Nieuwe afdeling tuingereedschap.
Afdeling klimplanten.
Nieuwe dierenafdeling
Tuinmeubelen en decoratiematerialen.
Kaarsen in ontelbare kleuren.
Vazen in de stijl hotel-chique
Loungesets om lekker onderuit te zakken.
Het tuincentrum is ruim opgezet.
Decoratieve productpresentaties.
Ook voor zijdebloemen kunt u bij Van der Spek terecht.
Afdeling dierenspeelgoed
Ook op de weg komt u Voordeel Tuincentrum Van der Spek tegen.