De supporters van IJsselvogels ontrolden onlangs een spandoek.
De supporters van IJsselvogels ontrolden onlangs een spandoek. Erik van Leeuwen

Huurpijn en tekorten; financieel model binnensport onder druk

Algemeen 829 keer gelezen

Zuidplas - Het wordt een grote uitdaging voor Zuidplas om de kosten voor de binnensport in de toekomst te beheersen. Clubs voelen huurpijn, Sportstichting Zuidplas kampt met aanzienlijke tekorten.

Korfbalvereniging IJsselvogels uit Moordrecht trok vorige week nogmaals aan de bel. De club zag de huurlasten de afgelopen twee jaar fors oplopen. Voor het huren van een uur sporthal De Zuidplas betaalde IJsselvogels in maart 2023 nog 46,50 euro; dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 62 euro. Voor komend jaar wacht nog een huurstijging tot 74,80 euro per uur. “De extra lasten voor dit zaalseizoen komen uit op 5600 euro”, vertelt penningmeester Patrick van der Ham. “In 2025 zal daar weer een paar duizend euro bij komen.”

Het zet de begroting van IJsselvogels onder druk, want volgens Van der Ham stijgen ook andere kosten. Hij denkt dat een contributieverhoging onvermijdelijk zal zijn. De penningmeester heeft bij Sportstichting Zuidplas officieel bezwaar gemaakt tegen de forse verhoging van de huur. De Sportstichting laat echter weten niets te kunnen doen. “De gemeente bepaalt jaarlijks de tarieven. Die liggen vast”, zegt directeur Mark Lensselink.

Ook de Moordrechtse Volleybal Club (MVC) klaagt over de forse stijging. Clubs die gebruikmaken van sporthal De Zuidplas hebben naast de reguliere tariefsverhoging te maken met een extra verhoging. “De gemeente heeft in 2021 besloten om uniformiteit door te voeren in de tarieven voor heel Zuidplas”, legt Lensselink uit. “Clubs in Nieuwerkerk betaalden meer huur per uur. Om de tarieven in de hele gemeente gelijk te trekken is een extra huurstijging voor de Moordrechtse clubs in rekening gebracht. De gemeente wilde de achterstand in één jaar goedmaken, wij hebben voor de clubs bedongen dat de verhoging gespreid is over drie jaar.” Lensselink heeft begrip voor de onvrede bij de Moordrechtse clubs. Hij wijst er echter op dat de Sportstichting alleen de taak heeft om de huurpenningen te innen. “Er is geen verband tussen de huurverhoging en onze exploitatie.”

Sportstichting Zuidplas heeft zelf een financieel probleem en is volgens directeur mMrk Lensselink in gesprek met de gemeente om dat op te lossen. Dat er een gat in de begroting zit, komt door stijgende kosten, zegt Lensselink. “De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat onze energielasten maal vier zijn gegaan. Daarnaast zijn in de cao de salarissen van ons personeel met tien procent verhoogd.”

Dat Lensselink tobt met het sluitend krijgen van zijn begroting, is niet van vandaag of gisteren. “Door gebruik te maken van incidentele uitkeringen van het Rijk is de situatie een paar jaar verbloemd”, zegt hij. “Die incidentele fondsen bestaan niet meer.” Lensselink is echter positief gestemd over de toekomst. “We gaan er zeker uitkomen met de gemeente.”

Duidelijk is wel dat er iets moet veranderen. “Onze grootste bron van inkomsten is het leszwemmen. We hebben jaarlijks elfhonderd kinderen die bij ons zwemles krijgen. Ter vergelijking: in Gouda zijn dat duizend kinderen.” Maar kansen om de inkomsten te vergroten, zijn er volgens Lensselink niet, want elk uurtje badwater in de twee zwembaden in Moordrecht en Nieuwerkerk wordt gebruikt.

Een van de taken van de Sportstichting is het beheren, onderhouden en verhuren van accommodaties zoals gymzalen en sporthallen in opdracht van de gemeente. “We zijn echter meer geld kwijt aan de huur die wij voor die accommodaties aan de gemeente betalen, dan dat de verhuur ervan ons opbrengt.”