Toenmalig minister Hugo de Jonge nam in 2022 een kijkje in het middengebied. (foto: archief HvH)
Toenmalig minister Hugo de Jonge nam in 2022 een kijkje in het middengebied. (foto: archief HvH)

Impasse in plannen voor Vijfde Dorp

Algemeen 522 keer gelezen

Zuidplas - College en gemeenteraad vergaderden al dagen over het Vijfde Dorp, maar zitten nog steeds niet op één lijn. “Het is ingewikkeld en spannend tegelijk”, zegt wethouder Jan Willem Schuurman.

De plannen voor het Vijfde Dorp zijn in een fase aangekomen waarin knopen moeten worden doorgehakt en dat zorgt voor hoofdbrekens bij college en gemeenteraad. In april moet er een kant-en-klaar voorstel liggen voor bestemmingsplan 1, dat in het middengebied ruimte moet bieden aan de eerste 2250 (van in totaal 8000) woningen en twee bedrijventerreinen. Er zijn echter de nodige hobbels op de weg. Om te beginnen zijn er grote zorgen over de financiële haalbaarheid van het project. Daarom werd al eerder besloten om de plannen in twee fasen te knippen. Maar 1A, de eerste fase, blijkt al ingewikkeld genoeg.

De financiën onder het plan zijn onder grote druk komen te staan. Er is een tekort van 6,1 miljoen euro. De gemeenteraad is bereid om financiële risico’s te nemen, maar wel tot op zekere hoogte. “Dat we er als gemeente financieel niet florissant bij staan, speelt daarbij een rol”, aldus Ferry van Wijnen (VVD). “Het was anders geweest als we vijftig miljoen euro op de bank hadden staan.” De raad betwijfelt ook of de begroting niet te rooskleurig is ingezet. Er zijn veel onzekere factoren, zoals de aankoop van gronden in het gebied.

Met de boodschap dat het project moeilijk financieel rond te krijgen is, meldde het college zich onlangs in Den Haag. Vorige week zat het college met woonminister Hugo de Jonge om tafel. De minister zegde toe dat hij gaat kijken hoe hij Zuidplas kan helpen, maar deed nog geen toezegging over extra miljoenen. Intussen is het college ook in gesprek met de partners in de Grondbank. Dat die gesprekken al enige tijd gaande zijn, duidt erop dat de partners - de provincie en de gemeenten Rotterdam, Gouda en Waddinxveen - minder geneigd zijn Zuidplas een hoge grondprijs per vierkante meter te betalen.

En dan het proces. Het college toonde zich afgelopen week niet doof voor de kritiek vanuit de raad dat het proces met betrekking tot participatie en communicatie niet goed verloopt. “De impact op bewoners en ondernemers in het gebied is enorm, laten we ze netjes behandelen”, vindt de raad. Ferry van Wijnen gaf het voorbeeld van melkveehouder Oudijk aan de Provinciale weg, die tussen alle ontwikkelingen klem zit en op duidelijkheid wacht. “Plat gezegd: koeien in een vrachtwagen laden en naar Groningen rijden, dat kan. Maar dat met zeventig kinderen van onze zorgboerderij doen, lijkt ons niet de bedoeling.” Wethouder Schuurman beloofde dat het college binnenkort de mogelijkheden gaat verkennen om bewoners die dat wensen, uit te kopen.

Dat het college het bestemmingsplan er snel door wil krijgen, heeft te maken met de Wet voorkeursrecht gemeenten die 19 mei afloopt. Daarna is de gemeente niet meer de eerste en enige partij die gronden in het gebied kan verwerven. Zonder Wvg wordt de ontwikkeling zeker vertraagd, zei Schuurman. (Erik van Leeuwen)