Bram Veerman heeft een boek geschreven over de oorlog in Zevenhuizen, waarin Theunissen een hoofdrol speelt.
Bram Veerman heeft een boek geschreven over de oorlog in Zevenhuizen, waarin Theunissen een hoofdrol speelt. Foto: Pepijn de Groot

Is Theunissen gewipt?

Historie 75 jaar vrijheid 414 keer gelezen

Louis Karel Theunissen (1916-1980) was onder normale omstandigheden nooit burgemeester geworden. Dat wist hij zelf, getuige verklaringen die hij na de oorlog aflegde en die zijn bewaard bij het NIOD. Toen de kans zich voordeed – Zevenhuizens burgemeester Klinkhamer overleed in 1940 – greep Theunissen de kans. Hij werkte als ambtenaar in Den Haag; in Zevenhuizen kon hij, naar zijn idee, meer doen voor de goede zaak.

Pepijn de Groot

Omdat Theunissen was benoemd door de bezetter, was de kans klein dat hij na de oorlog mocht aanblijven. Er moest worden afgerekend met de bezetting. Toch was dIe krabbel niet het enige waarom Theunissen werd gewipt. Sommige dorpsnotabelen waren erg tegen hem gekant. Zijn vermeende losse omgang met vrouwen – waar zijn zoon in deze krant ook op zinspeelde – viel bij sommigen verkeerd.

De felste Theunissen-tegenstander was de Zevenhuizense dorpsdokter. Volgens hem genoot Theunissen geen respect in Zevenhuizen. Hij zou hebben gesjoemeld met voedsel. Volgens de dokter was Theunissen ‘een zeer gewiekste kerel, die beter op zijn plaats is in een functie om mensen artikelen aan te smeren’. Toevallig werkte Theunissen na de oorlog als vertegenwoordiger van gymnastiekmeubelen. 

In 1980 overleed Theunissen, op 64-jarige leeftijd, in het Brabantse Mierlo.