Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Marijn en Aneta trappen fruit tot een smoothie.</p>

Marijn en Aneta trappen fruit tot een smoothie.

(Foto: Annette van den Berg)

Moerkapelle samen in beweging

  •   keer gelezen   Human Interest

Moerkapelle – Van springkussen tot schaakbord. Van zumba tot yoga. Van muziek op schoot tot graffiti. Het was er allemaal zaterdag 18 september in en rond Dorpshuis Op Moer. Moerkapelle Samen organiseerde een weekend vol kunst en sport, om jong en oud te laten (her)ontdekken wat er in het dorp te doen is en om elkaar te ontmoeten.

Annette van den Berg

Aanvankelijk had de organisatie het evenement eerder dit jaar gepland en zou het grootser van opzet zijn. Maar Ciska Dijkema, secretaris van Moerkapelle Samen, is tevreden. Vrijdagmiddag was er een kinderbraderie. “Er waren 45 kleedjes en genoeg publiek.” Zaterdagochtend vond Dijkema het nog te rustig. “In Moerkapelle komen ze traag op gang. Vanmiddag zal het wel drukker worden.” En dat werd het.

Moerkapelle Samen: een nieuw initiatief waarvoor iedereen ideeën kan leveren om elkaar te ontmoeten. Secretaris Dijkema: “De afgelopen maanden zat iedereen opgesloten. In de nieuwe wijken zijn nieuwe mensen komen wonen. Die zaten thuis; geen sport, scholen gesloten. Dat is een lastige start.”

Ook Ruth Derksen werkt aan het voorkomen van eenzaamheid. Ze is sociaal makelaar van Stichting ZO!, die 1 juli ontstond uit de fusie van het sociaal team van de gemeente en stichting Welzijn Zuidplas. “Bestaande bewoners en nieuwkomers. Het moet mengen. Los van gezindte, kleur en leeftijd moeten we vóór elkaar en mét elkaar samen sterk zijn.”

Gemengd werd er in elk geval bij de yogaclinic. Ria Rutgrink en vriendin Aly Kouwenhoven deden mee, maar volgens deze yogaveteranen waren er ook jonge vrouwen uit de nieuwe woonwijk. Rutgrink: “Die hadden niet allemaal een matje bij zich, dus deden we deze keer yoga op de stoel.”

Juf
Bij gymsportvereniging Tarzan huppelden en sprongen kinderen enthousiast over een lange opblaasmat. “Dit is toch zo leuk om te zien”, vond Roos Hanemaaijer, maar helaas bleef het voor haar dochter voorlopig bij die ene keer. Tarzan heeft geen trainer voor een wekelijks sportuurtje voor kleuters. “Het is een landelijk probleem”, volgens bestuurder Marco Helmendag. “Het is lastig om een juf te vinden, die de juiste licenties heeft.”

Hij hoopt dat er snel een oplossing komt. “We hebben een mooie accommodatie, prachtige spullen en er zijn veel kinderen, ook door de nieuwe wijk. Misschien moeten we recreatieve middagen organiseren, zoals vandaag. Desnoods los van de turnbond. We zijn er nog niet uit.”

Meer berichten