Bij het monument op het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk ging ook Faris el Achrafi aan de slag.
Bij het monument op het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk ging ook Faris el Achrafi aan de slag. Foto en tekst: Annette van den Berg

Het is erop of eronder voor bodemdieren

Human Interest 265 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De pas benoemde kinderburgemeester Faris el Achrafi uit Moordrecht is niet bang voor vieze handen. Dat bewees hij zaterdag 2 oktober bij zijn eerste officiële taak. Hij zette zijn capuchon op tegen de regen en wroette samen met onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie naar bodemdieren op het laagste punt van Nederland, in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Door Annette van den Berg

Onder onze voeten leven miljoenen bodemdieren. Pissebedden, wormen en mollen, maar ook minuscule aaltjes of rupsen die parttime onder de grond leven. “Het is erop of eronder voor bodemdieren, letterlijk en figuurlijk”, volgens Froukje Rienks van het Nederlands Instituut voor Ecologie. “Er zijn steeds minder bodemdieren door verontreiniging, klimaatverandering en omdat er meer asfalt komt.” 

Over het bodemleven is nog weinig bekend. Wel is zeker dat bodemdieren enorm veel werk doen om de bodem gezond te houden, zodat ons voedsel kan groeien en water weg kan zakken.

Om bodemdieren onder de aandacht te brengen, gingen onderzoekers zaterdag 2 oktober naar het laagste en hoogste punt van Nederland. Onderzoeker Gerard Korthals verwachtte dat in beide gebieden dezelfde groepen bodemdieren vertegenwoordigd zijn, maar wel met andere soorten.

Wormen
In Vaals - op het hoogste punt van Nederland - kwamen de onderzoekers een pendelaar tegen, in Nieuwerkerk een strooiseleter; twee verschillende soorten regenwormen. “Dat heeft eigenlijk niet met de hoogte te maken, maar meer met de grondsoort of het voedsel.”

Faris vond wormen en duizendpoten, maar hoopt nog een glansloopkever te vinden. Hij vindt het goudglanzende schild van deze kever zo mooi.

Wethouder Daan de Haas liet zich bijpraten door de onderzoekers. Bij de bouw van het Vijfde Dorp wil hij aandacht geven aan de bodemdiversiteit. In de tuin bij zijn huis doet hij dat al. “Geen tegels, wel een insectenhotel en flink wat struiken en bomen.”

Bodemdierendagen
Nog tot en met morgen, 6 oktober, zijn de bodemdierendagen en kan iedereen gegevens doorgeven over het bodemleven in eigen tuin. Op de site www.bodemdierendagen.nl staat jaarrond een zoekkaart om de beestjes te determineren.