Afbeelding

Raad van State zit met vraagtekens over de Zevenloft

Juridisch 365 keer gelezen

Den Haag/Zevenhuizen – Alle zeventien duurdere woningen in het plan Park de Zevenloft bij de Knibbelweg zijn volgens de projectontwikkelaar verkocht, maar voor vijf daarvan blijft het nog de vraag of een goed leefklimaat voor de bewoners is verzekerd. De Raad van State gaat daar nu over nadenken. “Dit is ingewikkeld”, meldde de raadsvoorzitter 20 maart tijdens een zitting. “Er liggen wat principiële vragen.” Daarom kan een eindoordeel over dit plan nog wel maanden uitblijven.

Vorig jaar legde de Raad al een bouwverbod neer voor de vijf woningen die langs de Knibbelweg komen te staan. Dat gebeurde na bezwaren van loonwerkersbedrijf Van Dorp aan dezelfde weg. De bedrijfseigenaar is bang dat zijn bedrijf straks klachten gaat krijgen van de nieuwe bewoners over te veel lawaai. De woningen moeten op grotere afstand van zijn bedrijf komen te staan, vindt hij.

Nieuw geluidsonderzoek
Volgens de Raad deugde er niet veel aan het geluidsonderzoek. En dat leidde dus tot een bouwstop. De gemeente heeft intussen een nieuw onderzoek laten uitvoeren. Met het verplicht uitvoeren van maatregelen garandeert dit een goed leefklimaat in de vijf woningen, aldus de advocaat van de gemeente. Het plan voor de bouw van de woningen kan dus gewoon overeind blijven. De Raad van State zou alleen zelf nog de verplichte maatregelen in het plan moeten zetten.

Maar tijdens de zitting bleek dat dit toch niet zo eenvoudig is als de gemeente dacht. Over een van die maatregelen - een geluidsscherm achter de tuinen van de woningen - is geen discussie. Over de voorgeschreven maatregel voor een dove gevel bij twee van de vijf woningen ontstond wel discussie.

Want de dove, dichte gevel, hoeft volgens de gemeente en de ontwikkelaar niet helemaal dicht te zijn. De achtergevel mag sowieso op de begane grond een opening hebben naar de tuin. En het blijkt dat er ook vergunningsvrij een kozijn in de achtergevel mag worden gebouwd. Dat geldt ook voor de bouw van een dakkapel. Zo doof hoeft die gevel dus ook weer niet te zijn.

Volgens de raadsvoorzitter heeft de Raad van State nog niet eerder geoordeeld over deze vorm van een dove gevel. Dat wordt dus een principe-uitspraak waarover goed moet worden nagedacht. Intussen is de bouw van de twaalf andere woningen in het project al begonnen. (Adrie van der Wel)