Logo hartvanzuidplas.nl

Politie meldt fors minder misdrijven: ‘Opvallend’

  •   keer gelezen   Politie

Zuidplas – De politie-eenheid Waddinxveen/Zuidplas heeft in de eerste helft van dit jaar fors minder misdrijven geregistreerd dan het jaar daarvoor. Het gaat om een afname van vijftien procent.

Elize Manschot, sinds 1 september de nieuwe teamchef van korps Waddinxveen/Zuidplas, kon tijdens de presentatie van de cijfers aan de gemeenteraad van Zuidplas afgelopen week geen duidelijke verklaring geven voor het lagere aantal misdrijven. “In het eerste half jaar van dit jaar zaten we nog middenin de corona en de coronamaatregelen. Ook wij vinden het opvallend.” 

Manschot zei wel dat de politie extra aandacht heeft besteed aan de opsporing van inbrekers. Uit de cijfers blijkt dat het aantal woninginbraken in Zuidplas is gehalveerd. 

Manschot gaf ook aan dat de coronaperiode een grote druk heeft gelegd op het team Waddinxveen/Zuidplas. “We hebben er een extra taak bijgekregen: handhaving. En de druk was al hoog.”

Online
Overigens dalen niet alle misdaadcijfers. Zo is er een toename van cybercriminaliteit. “Oplichting online is een groot probleem. Vandaar dat we diverse campagnes zijn begonnen. Gericht op de jeugd, maar ook op ouderen.” Tijdens de coronaperiode nam ook de overlast door jeugd flink toe.

De verwachting was dat er als gevolg van de coronasituatie meer gevallen van huiselijk geweld zouden worden gemeld. Een toename van huiselijk geweld komt echter niet naar voren uit de cijfers.

Aanrijtijden
Manschot ging in haar presentatie ook nog in op de reactie- en aanrijtijden van de politie. De landelijke norm is dat de politie bij 90 procent van de incidenten op tijd moet zijn. Op tijd betekent: verwerkingstijd meldkamer twee minuten en aanrijtijd maximaal dertien minuten.

In de eerste helft van dit jaar voldeed team Waddinxveen/Zuidplas in 86 procent van de gevallen voor de verwerkingstijd aan die norm. De aanrijtijd bedroeg in 76,1 procent van de gevallen maximaal dertien minuten. De landelijke norm werd dus niet gehaald. Manschot gaf aan dat Waddinxveen/Zuidplas echter wel in de top van het district zit.

Meer berichten