"Te vaak zien mensen pas als er problemen zijn, hoe belangrijk lokale politiek is", vindt Willem-Jan Verdoes. Foto: Judith Rikken

'Veel raadsbesluiten hebben een impact op jongeren'

Politiek 285 keer gelezen

Zuidplas - Volgende maand worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Alle inwoners van Zuidplas van 18 jaar en ouder kunnen woensdag 21 maart bepalen wie er in de gemeenteraad komen en wie dus gaan beslissen wat er de komende vier jaar in Zuidplas gebeurt. Op de kieslijsten van de deelnemende partijen staan heel wat nieuwe gezichten. Ze stellen zich om beurten voor.

Naam: Willem-Jan Verdoes (20)
Partij: ChristenUnie/SGP, nummer 5
Woonplaats: Moerkapelle

"Als fractieadviseur ben ik al drie jaar bij ChristenUnie/SGP actief. Op de lijst van mijn partij ben ik nu de jongste kandidaat. Vier jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in de politiek door de abortus-discussie. Voor mij telt elk mensenleven, en in het verlengde daarvan vind ik dat we meer moeten omzien naar elkaar. Hoewel ik alle ontwikkelingen rond het maatschappelijk middenveld heel mooi vind, zou ik me in de raad het liefst richten op economische dossiers. Dat sluit goed aan bij mijn studie Bestuurskunde: economie, bestuur en management.
Het is goed als er mensen met veel ervaring in de raad zitten - landelijk is de gemiddelde leeftijd van een raadslid 53 - maar omdat er veel besluiten worden genomen die impact op jongeren hebben, is het belangrijk dat jonge mensen meebeslissen. Over woningbouw bijvoorbeeld. Ik zie dat dorpsgenoten naar Waddinxveen verhuizen, omdat ze hier geen huis kunnen krijgen. Daarom moeten we nadenken over andere woningvormen, bijvoorbeeld tiny houses, betaalbare woningen van ongeveer veertig vierkante meter. Dat bevordert ook de doorstroming; als mensen kinderen krijgen, moeten ze verhuizen."