Wethouder Hordijk mag van college buiten Zuidplas wonen
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>In een vertrouwelijke brief heeft Hordijk (links) aan de raad zijn persoonlijke omstandigheden toegelicht.</p>

In een vertrouwelijke brief heeft Hordijk (links) aan de raad zijn persoonlijke omstandigheden toegelicht.

(Foto: Judith Rikken)

Wethouder Hordijk mag van college buiten Zuidplas wonen

  •   keer gelezen   Politiek

Zuidplas - Op 10 december loopt de ontheffing af die wethouder Jan Hordijk van de gemeenteraad heeft gekregen van de verplichting om in de gemeente Zuidplas te wonen. Het college stelt de raad nu voor om de ontheffing met een jaar te verlengen.

Hordijk verkocht twee jaar geleden zijn woning in Nieuwerkerk aan den IJssel en huurde tot halverwege augustus 2020 een woning buiten Zuidplas. De intentie was om een huis in Zuidplas te kopen, maar volgens het college is het hem niet gelukt om een geschikte woning te vinden. 

Drie maanden geleden kochten de wethouder en zijn echtgenote een woning buiten de gemeentegrenzen van Zuidplas en wonen daar sindsdien.

De Gemeentewet schrijft voor dat wethouders ingezetene moeten zijn van de gemeente waar zij wethouder zijn. De gemeenteraad kan voor maximaal een jaar ontheffing verlenen van deze verplichting. In bijzondere gevallen kan die worden verlengd.

Het college stelt de raad nu voor om ‘gezien de persoonlijke omstandigheden van de heer Hordijk’ de ontheffing voor de maximale termijn te verlengen. ‘De heer Hordijk is bij diverse nog lopende projecten (waaronder het Vijfde Dorp, red.) betrokken. Gezien de aard en de fase waarin die zich bevinden, is het van belang voor de bestuurlijke continuïteit dat de heer Hordijk hierbij betrokken blijft.’

Meer berichten