De gemeenteraad vergaderde woensdag nog aangepast, met ruime afstand tussen de raadsleden.
De gemeenteraad vergaderde woensdag nog aangepast, met ruime afstand tussen de raadsleden.

Nieuwerkerk blijft thuishonk van vergaderende gemeenteraad

Politiek 352 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeenteraad gaat voorlopig niet vergaderen in één van de andere drie dorpen van Zuidplas. Een voorstel van de SP om de kosten hiervan te onderzoeken werd afgewezen door de andere partijen, die de geest van het plan wel ‘als sympathiek’ betitelden.

De SP wilde met het vergaderen in de andere dorpen de inwoners dichter bij de politiek brengen. Andere partijen zien echter veel praktische problemen bij een tijdelijke verhuizing of rondreizend circus. De belangrijkste daarvan is dat op een andere locatie een digitale uitzending onmogelijk is omdat een installatie ontbreekt. Mede vanwege corona is het aantal inwoners dat de raadsvergaderingen online volgt enorm toegenomen. Daarnaast vinden de partijen dat de aanwezigheid alleen van de gemeenteraad niet per se leidt tot meer betrokkenheid en meer toeschouwers op de publieke tribune. “Dat is alleen maar zo als het onderwerpen zijn die specifiek over het betreffende dorp gaan”, zei Chantal Bon-Van de Griek (D66), die ook voorzitter is van de werkgroep Opfrissing Lokale Democratie. “We hebben als werkgroep allerlei ideeën om meer in contact te komen met de inwoners. De raad de straat op is er één van. Vanwege corona heeft dat echter op een laag pitje gestaan, maar we willen dat graag weer oppakken.”

Volgens Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP) voegt de raad de straat op meer toe dan een vergadering in een dorp. “Het is een taak van ieder individueel raadslid om gesprekken te voeren met inwoners over wat er leeft en speelt. Die geluiden neem je mee naar de gemeenteraad en in de afwegingen die je maakt bij een besluit.”

De gemeenteraad van Zuidplas vergadert sinds de start van de gemeente in Nieuwerkerk. Tot 2019 was dat in het oude gemeentehuis van Nieuwerkerk, heden ten dage in het nieuwe onderkomen aan het Raadhuisplein. De raadzaal is gebouwd op groei van het aantal zetels. Bij de komende verkiezingen zijn niet 27, maar 29 zetels te verdelen. Het aantal zetels is gebaseerd op het aantal inwoners. (Erik van Leeuwen)