Wanneer Albert Heijn een winkel opent aan de Zevenhuizense Swanlaweg is nog niet duidelijk.
Wanneer Albert Heijn een winkel opent aan de Zevenhuizense Swanlaweg is nog niet duidelijk. Erik van Leeuwen

Discounters azen nog op Zevenhuizen

Politiek 1.732 keer gelezen

Discounters azen nog op Zevenhuizen

Zevenhuizen – Zeker twee discounters hebben plannen of plannen gehad om in Zevenhuizen een supermarkt te realiseren. Eén daarvan had vorige week nog contact met de gemeente over eventuele vestiging.

De strijd om een supermarktvestiging is daarmee nog niet gestreden. Vorige week werd bekend dat Albert Heijn een omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor panden aan de Swanlaweg. AH heeft zijn oog laten vallen op de panden die door Droomvlucht en Struckman worden gehuurd.
Daags na het bekend worden van de aanvraag had een discounter contact met de gemeente. Bekend is dat twee discounters ontwerpen hebben getekend voor een locatie aan de Zuidplasweg. “Een derde supermarkt in Zevenhuizen lijkt me wat te veel van het goede”, reageert Martin Damen, raadslid van PvdA/GroenLinks. “Als Albert Heijn er komt, is in de behoefte voorzien, zeker als je bedenkt dat Van der Spek ook wil uitbreiden en veel mensen gaat trekken naar de versmarkt.” Dat Albert Heijn en Jumbo zich in het hogere prijssegment bewegen, is volgens Damen geen probleem, vanwege diezelfde uitbreiding bij Van der Spek. Damen is dan ook tegen nog een super in Zevenhuizen. “Ik ben ook nieuwsgierig wat het effect is op de super in Moerkapelle. Ik geloof er niet in dat alle veertig procent van de mensen die nu buiten Zevenhuizen de dagelijkse boodschappen halen, dat straks in Zevenhuizen gaan doen.”

VVD-raadslid Leendert Karreman denkt dat er na de komst van AH wel degelijk plaats is voor een derde supermarkt: “Een discounter zou een mooie aanvulling op het aanbod zijn.” Hij denkt dat er in Zevenhuizen ruimte is voor drieduizend vierkante meter aan supermarktoppervlakte. Hij baseert zich daarbij op een rapport dat in opdracht van de gemeente Lansingerland werd gemaakt voor de ontwikkeling van nieuwbouwproject Wilderszijde.

“In dat rapport is uitgegaan van 260 vierkante meter per duizend inwoners. In het locatie- en scenario-onderzoek voor Zevenhuizen ging men uit van 173 vierkante meter. In Bleiswijk, dat goed te vergelijken is met Zevenhuizen, is er ruimte voor drieduizend vierkante meter supermarktoppervlakte.”
Karreman geeft ook aan de hosannastemming rond de komst van de Albert Heijn-super aan de Swanlaweg onterecht te vinden. “Het is te voorbarig, want we hebben nog niks. Het feit dat er een omgevingsvergunning is aangevraagd wil niet zeggen dat de supermarkt er al snel staat.”

Karreman is er dan ook voorstander van om het onderzoek van het college naar supermarktlocaties voort te zetten. Daar wordt anders over gedacht door D66. “Verder onderzoek doen nu dit proces loopt, vinden wij verspilling van tijd en geld”, reageert fractievoorzitter Mark Clavaux. “Wij zijn er om een supermarkt mogelijk te maken, niet om de exploitant te kiezen.”

De SP zegt blij te zijn dat er beweging is, maar is verbaasd over de locatie. “We zien daarnaast liefst een supermarkt komen die niet in een van de andere dorpen is vertegenwoordigd”, aldus raadslid Serena Rodenburg.

ChristenUnie/SGP vindt de locatie die AH op het oog heeft prima, zegt Peter Molenaar. “We hebben nog wel enkele vragen over de capaciteit van de supermarkt, want hoe groter deze wordt, hoe meer kans op beïnvloeding van de koopstroom in de Dorpsstraat. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar de verkeersstromen en parkeercapaciteit op de locatie.”

Het CDA wil graag van het college weten of alles in goed overleg is gegaan met de huidige ondernemers die aan de Swanlaweg hun bedrijf hebben opgebouwd. “Het verzoek van veel inwoners is een goedkopere supermarkt, helaas is sturing daarop niet mogelijk”, zegt raadslid Pien Meppelink. “We zijn blij dat er schot lijkt te zitten in een tweede supermarkt.”

“Albert Heijn zal echt wel gedegen hebben onderzocht of er mogelijkheid en potentie is”, denkt Paul van Drenth (NEZ). Wat hem en zijn partij betreft kan de gemeentelijke aandacht nu weer worden verlegd. “Te denken valt aan tijdelijke huisvestingsprojecten.” (Erik van Leeuwen)