Logo hartvanzuidplas.nl
Mark van der Laan speelde met twee doelpunten een hoofdrol tegen WDS. (foto: Stef Hoogendijk)
Mark van der Laan speelde met twee doelpunten een hoofdrol tegen WDS. (foto: Stef Hoogendijk)

Moordrecht ontpopt zich als reuzendoder

  •   178 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Moordrecht – Moordrecht eigent zich in de vierde klasse B meer en meer de reputatie van reuzendoder toe. Twee weken na de winst op Woerden beet opnieuw een ploeg uit de top drie van het klassement de tanden stuk op de blauwwitte formatie. Op sportpark 't Lage versloeg Moordrecht zaterdag WDS uit Driebruggen met 3-1.

Door Erik van Leeuwen

De derde goal van Mark van der Laan leidde tot enorme blijdschap bij de thuisploeg. De doelpuntenmaker werd door zijn ploeggenoten bedolven. "Dat was wel een geinig gezicht", reageerde trainer Dennis de Jong na afloop. "Die menselijke berg, dat was op en top ontlading. Het laat zien dat je met elkaar veel kunt bereiken als je de schouders eronder zet. Dan kun je dus, zoals vandaag bleek, winnen van een tegenstander die beter is en dus hoger in het klassement staat."

Na de grote nederlaag bij Sportief besloot De Jong uit een ander vaatje te tappen. Geen uitgebreide, tactische besprekingen maar vooral nadruk op gezamenlijke werklust. "Die moet bij ons top zijn, anders kunnen we het vergeten."

De boodschap werd opgepikt door zijn spelers, die zich realiseren dat de voetballende tekortkomingen maar op één manier gecompenseerd kunnen worden: inzet. De Jong: "En als die inzet er is, blijken we ook nog best aardig te kunnen voetballen."

Zeker als de tegenstander graag de bal wil hebben en Moordrecht op de eigen helft drukt. In die positie voelt de ploeg van De Jong zich prettig. "We wisten dat WDS veelvuldig de lange bal van achteruit hanteert. Door ons te laten inzakken, was dat gevaar in elk geval geweken", zei de oefenmeester. Deel twee van de strategie was om compact te spelen, waardoor er tussen de linies weinig ruimte was voor de aanvallers van WDS om succesvolle acties te maken. Het Moordrechts verdedigingsblok oogde als beton en op dat betonvoetbal had WDS, dat bij winst zo goed als zeker de tweede periodetitel binnen had, geen antwoord.

Element drie van het Moordrechtse catenaccio werd ook tot in de puntjes beheerst: de counter. Zowel bij het eerste als het derde doelpunt vloog de thuisploeg uit de verdedigende stellingen na een vrije trap van WDS.

Ook de 2-1, van Moustafa Massaoudi, kwam voort uit een razendsnelle tegenaanval. "Dat was een belangrijk moment", meende De Jong. "We hadden het in die fase écht lastig, zonder dat WDS grote kansen kreeg. We bleven echter knokken. En dan zie je dat één goede counter het verschil kan maken."

De 3-1 van Mark van der Laan, zijn tweede treffer nadat hij in de elfde minuut uit een strafschop de score had geopend, zorgde in de 83e minuut voor de bevrijding. "Eigenlijk was dit een kopie van de wedstrijd tegen Woerden. Vervang de naam van de tegenstander en alles liep precies hetzelfde", aldus De Jong, die het uitvallen van Corné van Eijk een smet op de overwinning noemde. De middenvelder van de A1 van Moordrecht, blesseerde zich op het eerste gezicht ernstig aan zijn knie en moest zich na een half uur noodgedwongen laten vervangen. "Sneu voor die jongen, omdat hij net terug was van een blessure."

De Jong kon wel tevreden wijzen naar het klassement, waar Moordrecht inmiddels is opgeklommen naar de achtste plaats, de eerste plaats van het 'rechterrijtje', het doel voor dit seizoen. "Ik had niet verwacht dat we daar al zouden staan. Nu wordt het zaak om die positie te verdedigen."

Hij weet dat zaterdag nummer negen Moerkapelle naar Moordrecht komt. "Dat wordt een heel andere wedstrijd, waarin we niet meer alleen achterover kunnen leunen en gokken op de counter."

Meer berichten