Logo hartvanzuidplas.nl
Bas Roos is het middelpunt van een Zevenhuizens feestje. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: archief HvH)
Bas Roos is het middelpunt van een Zevenhuizens feestje. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: archief HvH)

Bas Roos blijft fit met speelgoed dochter

  •   231 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – “Pfff”, blaast Groeneweg-aanvoerder Bas Roos zijn wangen leeg als hem wordt gevraagd of hij de voetballoze periode een beetje doorkomt. “In een breder perspectief stelt het offer dat wij brengen niets voor.”

Het ‘sociale kringetje' van de Zevenhuizenaar is deze dagen een stuk kleiner. “Wij mogen dan niet tot de risicogroep behoren, je wilt niemand besmetten. Dus zijn we op ons drieën aangewezen.” 

Met vriendin en dochter wordt gezocht naar nieuw tijdverdrijf. “Het voetbal kost normaal gesproken de nodige tijd. Twee doordeweekse trainingsavonden en de wedstrijd op zondag. Daar leefde je naar toe. Dat is allemaal weggevallen.” 

Dus is Roos thuis aan het klussen geslagen. “Op zolder en in de tuin, de klusjes waar je nooit aan toekomt. Ik kan je vertellen: mijn vriendin is op dit moment erg blij met mij.”

Tussendoor is er genoeg tijd om aan de conditie te werken. Als straks ergens in de zomer de training wordt hervat, staat er geen tonnetje ronde Roos in de middencirkel te luisteren naar de eerste preek van trainer René van Beek. “Ik train mezelf helemaal suf”, reageert Roos. “Ik doe elke dag wel wat. Is het niet hardlopen dan iets anders.”

In dat anders is de aanvoerder van Groeneweg heel creatief. Als het mooi weer is, wordt al het speelgoed van zijn dochter in zijn tuin uitgestald. “Dan leg ik het speelgoed zo dat er een parcours ontstaat en slalom ik met de bal aan mijn voet langs het speelgoed. Ik word er steeds behendiger in.”

Contact met zijn ploeggenoten heeft hij vooral via de groepsapp. “Ik mis hun aanwezigheid wel”, stelt hij. 

“We zijn altijd een hechte groep geweest. Het sociale aspect is heel belangrijk. Na het voetballen houdt het niet op. En voor de club is het ook flink balen. Die mist behoorlijk wat inkomsten. Bij Groeneweg houden we wel van een biertje. We hebben in onze groepsapp al voorgesteld dat de club een voucher voor kratjes bier gaat uitgeven. Dan heeft Groeneweg toch nog wat inkomsten. Die voucher kun je dan later verzilveren.”

Fit
Het besluit van de KNVB om de competitie in zijn geheel te schrappen, heeft hij voor kennisgeving aangenomen. “Onder deze omstandigheden gaat niemand met zin en plezier op het veld staan. Stel dat we 1 juni weer zouden mogen trainen, dan nog duurt het een maand voordat je weer competitiefit bent.”

Groeneweg stond niet bij de top drie van het klassement in de tweede klasse. 

“Ik snap best dat het voor clubs als ONA en DONK even slikken is. Iedereen preekt voor eigen parochie. Als wij bovenaan hadden gestaan, had ik nu ook verkondigd dat het heel oneerlijk is om geen eindstand te maken.”

Meer berichten