Logo hartvanzuidplas.nl
Veel belangstelling voor het (groot)ouder-kindtoernooi tijdens de jubileumdag van de 50+1-jarige tennisvereniging.
Veel belangstelling voor het (groot)ouder-kindtoernooi tijdens de jubileumdag van de 50+1-jarige tennisvereniging. (Foto: pr)

Love’70 in 51 jaar van primitief naar luxe bestaan

  •   keer gelezen   Sport

TENNIS
Moerkapelle – 51 jaar na dato hieven de leden van Love’70 het glas op de oprichting van de club in 1970. In een halve eeuw plus één jaar groeide de club uit van een ‘primitief’ naar ‘luxe’ bestaan. “In de wortel zijn we niet veranderd.”

Beppie Roos mag dan vorig seizoen definitief het racket in de kast hebben gelegd, ze is nog regelmatig op het complex van Love’70 te vinden. Als erelid van de vereniging houdt ze alles in de gaten. 

Voor haar was het vijftigjarig jubileum ook een mooi moment om het ‘papieren’ archief tot 2007 (boeken met krantenknipsels en negatieven van foto’s) aan het bestuur te overhandigen. “Daar krijgen ze een hele klus aan om alles te digitaliseren.”

Roos, 77 jaar jong, is lid van het eerste uur van Love’70 en datzelfde geldt voor Charlotte Vellenga, zelfbenoemd ‘manusje van alles’ van de club, die voor haar inzet afgelopen jaar ook koninklijk werd onderscheiden. Roos en Vellenga zien de eerste jaren nog voor zich. “Het was pionieren, in alle opzichten”, reageert Vellenga. “Maar het was zó leuk.”

Love’70 werd dan wel in 1970 als tennisclub opgericht, banen bezat de club bij de oprichting niet. Gespeeld werd er in een (veiling)hal in Bleiswijk. “Op tapijt. Laagpolig, dat wel”, zegt Roos. “Het kwam vaak voor dat we de witlof en bloemkool van de baan moesten schuiven.”

Toen in 1973 baan 1 van het huidige complex werd geopend, moest er meteen een ledenstop worden ingesteld. Roos: “We hadden zestig leden, voor meer was geen plaats.” De club kreeg er echter snel een tweede en derde baan bij en in 1979 lagen er vijf banen om bespeeld te worden. Ook qua clubhuis was het aanvankelijk ‘primitief’. Roos: “We hadden een bungalowtent met een gasstelletje.” Vellenga: “Later hebben we een houten clubhuis gekregen.”

Dat was volgens Roos ook de periode van de hoogtijdagen qua leden. “330 hadden we er. Er kwamen ook veel mensen uit Waddinxveen en Gouda. We hadden all weather-banen, daar kon je een heel jaar op spelen. Daarmee waren we uniek in de regio. Toen clubs in Gouda en Waddinxveen ook all weather-banen kregen, verloren we snel grote aantallen leden.”

Voet bij stuk
Desondanks hield Love’70 het hoofd boven water. Spannend was het wel even toen de plannen voor De Jonge Veenen werden ontvouwd. “We hebben met de gemeente gesproken over verplaatsing, maar we hebben voet bij stuk gehouden.”

“Gelukkig maar”, zegt Iris van der Brugge, voorzitter van de jubileumcommissie. “Kijk eens om je heen. We zijn een groene oase in een nieuwbouwwijk.”

Die wijk met veel jonge gezinnen is een ‘levenslijn’ voor Love’70, dat het ledental de afgelopen twee jaar zag groeien van ongeveer negentig naar nu bijna honderdvijftig. “Negentig procent van de nieuwe leden komt uit De Jonge Veenen”, weet secretaris Alex Rijpsma. “We kunnen hier nog jaren vooruit. Het huidig aantal leden geeft ons net wat meer body.”

Dat is ook nodig om dure investeringen te doen. Nog dit jaar komt er een nieuwe ondergrond op baan 5: smashcourt. Het bestuur wil ook niet te lang wachten met het vervangen van baan 2. “Maar dat voornemen hebben we nog niet voorgelegd aan de leden. Zij besluiten.”

Rijpsma voelde zich als import-Moerkapellenaar - hij woonde jaren in Almere - meteen thuis bij Love’70. “Het is ons-kent-ons, op de goede manier. We zijn een echte gezelligheidsclub. Daarom was de afgelopen periode ook zo lastig. Het is nu, met het jubileum, gewoon even wennen om wat meer mensen tegelijk te zien.”


Vanwege het jubileum werd zaterdag een speciaal toernooi voor de leden gehouden. - Foto: Erik van Leeuwen

Meer berichten