Pascal Martens grijpt weer in bij een Zoetermeerse aanval.
Pascal Martens grijpt weer in bij een Zoetermeerse aanval. Tekst en foto: Erik van Leeuwen

Niemand staat stil bij De IJssel

Sport 382 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De hockeyers van De IJssel beleefden zondag de finest hour van dit seizoen. De 4-0 overwinning op koploper Zoetermeer was weliswaar geflatteerd, maar gaf ook meteen de ontwikkeling aan die de spelers op sportpark Dorrestein doormaken.

De spelers kregen bij hun uitloopronde een staande ovatie van de supporters van De IJssel. De meeste schouderklopjes na afloop kwamen echter terecht op één van de twee brede schouders van Pascal Martens. De 31-jarige doelman speelde een ijzersterke wedstrijd en verrichtte talloze reddingen. Bij Zoetermeer werden ze er wanhopig van.

“Het zat mee vandaag”, zei Martens, de al jaren zeer betrouwbare sluitpost, bescheiden over zijn eigen prestatie. Bescheiden wilde trainer Charlie Barto het optreden van Martens niet noemen. “Pascal is een goede keeper en vandaag sleepte hij ons er in de eerste helft doorheen. Zonder hem hadden we deze wedstrijd niet gewonnen.”

Barto zag De IJssel in het eerste kwart onder grote druk komen van Zoetermeer, dat in hoog tempo speelde. “We werden overlopen, van de vijftien minuten hadden we misschien twee minuten de bal.” Dankzij Martens haalde De IJssel schadevrij het einde van het eerste kwart en dat was voor Barto het sein om in te grijpen. “Met hoge druk spelen stond gelijk aan de poort open gooien tegen een goede ploeg als Zoetermeer. Vandaar dat we onze tactiek hebben aangepast. Wel druk zetten, maar wat verder op eigen helft. Dat deden de jongens met geweldige overtuiging. Er was veel dynamiek en beweging in ons spel.”

Fit
Geholpen door een voorsprong - doelpunt van Niels Holterman - groeide De IJssel in de wedstrijd. De 2-0 van Joël Waasdorp, halverwege het tweede kwart, gaf de thuisploeg, die onverminderd onder druk bleef van Zoetermeer, nog meer vertrouwen. Na rust werd de wedstrijd nog intenser. Met een op een aansluitingstreffer jagend Zoetermeer en De IJssel dat de benen onder de kont bleef lopen. “We bleven tegelijkertijd de aanval zoeken, dat deden we goed”, constateerde Barto, die de voorbije maanden hard werkte aan de fitheid van de ploeg.

De mindset is echter de grootste verandering bij De IJssel. Wat gedaan wordt, wordt collectief aangepakt. Op die ‘eenheid’ beet Zoetermeer, dat over betere spelers beschikt, zich stuk. En op Pascal Martens, die niet te kloppen was. Eén keer sloeg Zoetermeer de bal achter de doelman, maar had Martens het geluk aan zijn zijde; buiten de cirkel was de bal door een Zoetermeerder met de bolle kant van de stick gespeeld, dus werd de goal afgekeurd.

De beslissing viel in het derde kwart, niet toevallig nadat Martens weer een Zoetermeerse speler het scoren had belet. In de tegenaanval maakte Jim Dronk 3-0 en als kers op de taart was Jelle Kuurstra trefzeker uit een strafcorner. Martens vierde dat met een gebalde vuist.

“4-0 winnen van de koploper, dat had niemand verwacht. Mijn broer was er vandaag niet bij, dus ik dacht ‘laat ik maar voor twee spelen’.” En serieus: “Als team ondergaan we een grote metamorfose. Een paar weken geleden verloren we met 3-0 van Schiedam. De trainer was boos op ons omdat we te veel respect hadden voor de tegenstander. Hij had gelijk, maar je hebt ook dit soort overwinningen nodig om van jezelf overtuigd te raken.”