Rick Willemsen verdedigt namens Groeneweg.
Rick Willemsen verdedigt namens Groeneweg.

Degradatiespook op weg naar Moerkapelle, derde plaats vervult Nieuwerkerk met trots, Moordrecht houdt open huis

Sport 460 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen/Moerkapelle - Moerkapelle kijkt het degradatiespook in de ogen. Na de 1-0 nederlaag tegen Groeneweg is een wondertje nodig. “Het ziet er niet goed uit, maar we geven niet op.”

Moerkapelle zakte zaterdag voor het eerst dit seizoen naar een van de drie rechtstreekse degradatieplekken in de vierde klasse. Doordat KSD-Marine won van het al gedegradeerde Haagse Hout, passeerden de Hagenaars de ploeg van trainer Gerald van der Klok. Om een plaats te stijgen, moet zaterdag gewonnen worden van Graaf Willem I /VAC en dat is de nummer één van de competitie. “Het wordt erg zwaar”, zei Van der Klok zaterdag. “Graaf Willem I/ VAC is vandaag kampioen geworden. Hopelijk gaan ze de hele week feesten. Ze hoeven niet meer zo nodig. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze een snipperdag opnemen.”
Tegen Groeneweg hield Moerkapelle lang stand en was in de eerste helft dicht bij een treffer toen Jeffrey Kievit de paal raakte. “Onze tactiek was goed”, stelde Van der Klok. “We hebben geprobeerd Groeneweg zo min mogelijk ruimte te geven in de aanvallen. Ze hebben geweldige spitsen. We werden grote delen van de wedstrijd verder teruggedrongen dan we wilden. Daardoor moesten we in de tegenaanval veel meters overbruggen.”
Doelman Lorenzo Sloof hield Moerkapelle met enkele reddingen op de been, maar moest buigen voor een inzet van Reinier Clazing. Met het inbrengen van vier jeugdspelers zorgde Van der Klok in de tweede helft voor nieuwe energie in zijn ploeg waarbij vooral Mike van der Vlist in positieve zin opviel. De trainer erkende dat Van der Vlist een jongen is met mogelijkheden, zoals er volgens hem meer talenten zijn op sportpark De Wilde Veenen. Daar heeft Moerkapelle op korte termijn echter niet veel aan. Zaterdag is het voor de troepen van Van der Klok D-day. Alleen een overwinning telt. “Vandaag was de inzet van de spelers hartverwarmend”, stipte Van der Klok een positief punt aan. “Ik hoop dat die jongens dat weer kunnen opbrengen zaterdag.”

Derde plaats vervult Nieuwerkerk met trots
Nieuwerkerk aan den IJssel - Een plek in de nacompetitie had de ploeg al binnen, maar zaterdag stelde Nieuwerkerk ook de derde plaats in het eindklassement van de tweede klasse veilig. Een gelijkspel in Zwijndrecht bij VVGZ volstond: 1-1.

Trainer Ron Luijten was na afloop vooral trots op zijn spelers. “Ik denk dat het goed is om nu even stil te staan bij dit moment. Iedereen rond het team kijkt natuurlijk uit naar de wedstrijden in de nacompetitie en daarmee krijgt deze geweldige prestatie wat minder aandacht dan die verdient. Het is niet normaal als je als gepromoveerde ploeg derde wordt. Ik heb de jongens verteld dat ze trots mogen zijn op dit seizoen, ongeacht hoe het straks afloopt in de nacompetitie.”

In Zwijndrecht nam Nieuwerkerk in de eerste helft een 0-1 voorsprong door Menno Homan. Na de pauze werd VVGZ vooral gevaarlijk in de lucht en bij een van die momenten zag de sterk keepende Kevin de Geus de bal in het net gaan (1-1).

Nieuwerkerk heeft nog een kleine kans om Spirit van de tweede plaats te verdrijven, maar dan moet het zaterdag wel met minimaal vijf goals verschil winnen van de overburen. Lukt dat, dan mag Nieuwerkerk als hoogste periodekampioen van de tweede klasse de eerste ronde van de nacompetitie overslaan. “Dat is aanlokkelijk”, reageerde Luijten. “Maar ik geloof niet dat het een realistisch scenario is. We hebben sowieso een goede uitgangspositie, want zowel in de eerste als de tweede ronde, tenminste als we die halen, spelen we thuis.”

Moordrecht houdt open huis
Moordrecht – Moordrecht heeft op weg naar de nacompetitie een onverwachte nederlaag geleden. Bij laagvlieger De Ster in Den Haag ging de ploeg van trainer Rens Binken met 5-2 ten onder.

Moordrecht weet al sinds enkele maanden dat het seizoen een toetje krijgt in de vorm van de nacompetitie en dat maakt de wedstrijden in het laatste deel van de competitie nagenoeg betekenisloos voor de blauw-witten. De ploeg is eraan toe om weer te spelen. Trainer Rens Binken zag dat Moordrecht in Den Haag de noodzakelijke scherpte nog volledig miste. “Aan de ene kant begrijp ik wel dat de boog wat minder gespannen staat, maar het wordt wel tijd om weer wat extra gas te geven”, zei de trainer die niet al te zwaar tilde aan de nederlaag.

“We misten veel spelers en het gesleutel dat we daardoor moesten doen, was zeker geen succes. Dat neem ik mezelf ook kwalijk. Je kunt ook te veel schuiven in je team.”

Het gebrek aan scherpte was zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht zichtbaar. Binken: “We stonden binnen twintig minuten met 3-0 achter. We kwamen daarna wel beter in de wedstrijd, maar we misten een ongelofelijke hoeveelheid kansen. De Ster kreeg er misschien zeven, waarvan ze er vijf maakten. Wij hadden zeker zeventien kansen, dan is twee keer scoren heel matig.”

Voor Moordrecht scoorden Clint Broer en Darryl Breedijk.

Forse straf
Moordrecht - Moordrecht heeft een forse straf gekregen voor haar aandeel in de gestaakte wedstrijd tegen WIK in Den Haag. Bovendien staat de hoofdmacht van de club onder verscherpt toezicht van de KNVB.

In april liep de uitwedstrijd tussen WIK en Moordrecht uit de hand. Na 25 minuten ontstond een opstootje bij een 0-1 stand in het voordeel van de gasten. Moordrecht weigerde daarna verder te spelen, omdat de spelers en de staf zich bedreigd voelden.

WIK, dat al een flink dossier had van incidenten, werd door de KNVB per direct uit de competitie genomen. Moordrecht kreeg vier punten in mindering. Dat heeft gevolgen, want de club had de tweede periodetitel gewonnen en is daardoor zeker van de nacompetitie.

Naast de puntenaftrek moet Moordrecht vierhonderd euro boete betalen. Eerder dit seizoen kreeg de club al een boete van honderd euro voor de gestaakte wedstrijd tegen Gouderak. Moordrecht kreeg daarnaast ook nog een voorwaardelijke straf, wat bij een nieuw incident leidt tot het uit de competitie halen van het eerste elftal.

Een speler van Moordrecht, die werd aangevallen door spelers van WIK en zich verdedigde, kreeg een schorsing van zes maanden opgelegd. Die schorsing wordt gehalveerd als hij een agressiecursus volgt bij Bureau Halt.

Moordrecht is het niet eens met de straffen, maar gaat niet in beroep. “De gebeurtenissen hebben een schaduw over het seizoen gelegd en dat willen we zo snel mogelijk vergeten”, aldus de club.