De D1 van CKV Nieuwerkerk viert de winst op HKC in sporthal De Kleine Vink. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: pr)
De D1 van CKV Nieuwerkerk viert de winst op HKC in sporthal De Kleine Vink. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: pr)

Goed presterende CKV-jeugd is geen toeval

Sport 493 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - CKV Nieuwerkerk was zaterdag met twee teams (B1 en D1) vertegenwoordigd in de play-offs van het jeugd NK. Dat teams van de club zich scharen bij de nationale top is geen toeval meer. “We werken hard om een zo goed mogelijke organisatie neer te zetten.”

De vrijwilligers maakten er zaterdag werk van: de kwartfinale van de D1 van Nieuwerkerk tegen HKC uit Hardinxveld-Giessendam vond plaats in een prachtige ambiance met onder luide muziek opkomende spelers en een volle tribune. Ook de mascotte van de club was opgetrommeld.
De D1 won na een spannende strijd met 10-8 van HKC en plaatste zich zo voor de halve finale, die zaterdag in Leusden wordt gespeeld tegen Albatros. Voor de B1 waren de kwartfinales het eindstation. In Papendrecht was PKC met 18-11 te sterk.

Martin van Schaik, B1-trainer en lid van de tienkoppige JTC (jeugd technische commissie) zei een dag eerder al dat de volgende ambitie van Nieuwerkerk is zich te kunnen meten met de jeugd van absolute topploegen als PKC en Fortuna. “We zijn als vereniging al trots dat we zijn gekomen waar we nu staan: elk jaar speelt minimaal één team in de play-offs. Voor de B1 was dit al het derde jaar op rij.”

Dat geeft ook aan dat Nieuwerkerk inmiddels een goed gestructureerde jeugdopleiding heeft. “Onze plus is dat we de afgelopen tien jaar flink zijn gegroeid. We hebben in elke leeftijdsklasse wel vier of zelfs vijf teams. Dat betekent dat we kunnen kiezen uit veel spelers. Kwantiteit maakt kwaliteit.”
Maar met volume alleen kan de stap naar de nationale top niet gemaakt worden, geeft Van Schaik ook aan. De club investeerde de afgelopen jaren ook veel in goede faciliteiten en trainers. “Het lijkt vanzelfsprekend dat je goed materiaal moet hebben, maar het moet wel allemaal geregeld worden. Datzelfde geldt voor het aantal trainingsuren. We willen graag naar drie trainingen voor onze selectieteams. Op het veld lukt dat, maar in de zaal nog niet. Er is te weinig capaciteit. Dat is aan de ene kant jammer, dat remt ons in onze ontwikkeling, maar we laten er ons niet door ontmoedigen.”
Het is volgens Van Schaik, wiens zoon Bas een van de Nieuwerkerk-talenten is, een van de facetten om de faciliteiten te ‘optimaliseren’. “Er is in het korfbal veel veranderd. Een bal en een paal zijn niet genoeg. Onze trainers hebben ook loopladders en maken gebruik van videobeelden. Ze analyseren wedstrijden en de analyses delen ze met de jeugdspelers. Daarnaast hebben we een paar jaar geleden al een constante leerlijn vastgesteld.”
Het helpt allemaal om talentvolle spelers zich nog beter te laten ontwikkelen. Daarvoor wordt dus wel wat verwacht van de trainers van selectieteams. “Uiteindelijk is het allemaal vrijwilligerswerk”, stelt Van Schaik. “De norm die we hanteren kan alleen gehaald worden als er heel veel mensen meedoen. Trainers worden ondersteund door leeftijdscoördinatoren.”
Alle eerste teams spelen inmiddels op het hoogste niveau. Helemaal perfect is het niet volgens Van Schaik. “We merken dat het niveauverschil tussen het eerste en het tweede team vaak groot is. Daar valt nog winst te behalen.”