"We willen een ander geluid laten horen", zei Kees Heuvelman (NGP). (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

'Lokalen' gaan voor plus 1 zetel bij gemeenteraadsverkiezingen

Politiek 490 keer gelezen

Moordrecht– De twee 'lokale' partijen in Zuidplas zien voor zichzelf een bescheiden rol weggelegd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuw Elan Zuidplas hoopt op twee zetels, Nieuwe Gemeente Politiek op één. Dat werd vorige week duidelijk tijdens het Politiek Café in het Smaakhuis in Moordrecht.

Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) zat de afgelopen vier jaar met een eenling, de politiek zeer ervaren Paul van Drenth, in de raad. NEZ maakte deel uit van de coalitie van VVD, D66 en SP. "Op die basis hebben we de nodige invloed kunnen uitoefenen", meent Van Drenth, die vooral blij is dat het dossier 'Hoofdweg' tot een goed einde is gebracht. "Ook op andere punten hebben we een constructieve rol kunnen spelen. Wij zijn zeker niet van het blèren."
Met een tweede zetel zou de invloed van NEZ verder vergroot worden, denkt Van Drenth. "Als die tweede zetel er komt, willen we die wel krijgen op basis van verdiensten, niet op sentimenten."
NEZ heeft duidelijk stelling genomen tegen de komst van het Vijfde Dorp. "Daar zijn we mordicus tegen", aldus Van Drenth. "Huizen bouwen betekent ook meer wegen aanleggen. Het wordt te vol."
Ook nieuwkomer NGP ziet een vijfde Zuidplasdorp niet zitten. 'Het Vijfde Dorp, weg ermee' is een verkiezingsleus van de jonge partij van lijsttrekker Frank van Mourik en nummer twee Kees Heuvelman (71), die vier jaar geleden nog meedeed met Gemeente Belangen. Die partij kwam toen net tekort voor één zetel.
"We willen een ander geluid laten horen dan de gevestigde partijen", zegt Heuvelman. Goede zorg en woningbouw zijn volgens hem de thema's voor de komende vier jaar. "Er moeten allerlei woningen bij. Voor ouderen, voor starters, voor minderbedeelden." Als het aan Heuvelman ligt, is veertig procent van de toekomstige nieuwe woningen in Zuidplas sociale woningbouw.
Tijdens het Ondernemersdebat eerder deze maand kreeg Heuvelman nog de lachers op zijn hand toen hij zei dat NGP voor zeven zetels ging bij de verkiezingen. "Dat was een grapje natuurlijk. We weten dat we dat niet gaan halen. Eén zou al mooi zijn."