Oud-marinier Leen Slappendel legde bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in 1945.
Oud-marinier Leen Slappendel legde bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in 1945. Foto: Rutger Elgersma

'Slag om het jachthuis' in Zevenhuizen herdacht

Algemeen 1.046 keer gelezen

Zevenhuizen - Bij het jachthuis The Jolly Duck in het Zevenhuizense Koornmolengat is zondag 29 april met een kleine groep mensen het bloedige treffen herdacht dat daar in 1945, in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, plaatsvond.

Tijdens de bezettingsjaren hebben verschillende onderduikers zich verscholen in het jachthuis, onder wie zeven neergeschoten vliegeniers. Op 29 april 1945 was er een bloedig treffen tussen de onderduikers en de bezetter. Bij die 'slag om het jachthuis' sneuvelden de Amerikaanse piloot John McCormick en de Zoetermeerse verzetsman Jacob van Rij. Anderen raakten gewond.
Het voorval wordt de laatste jaren herdacht bij het monument aan de Rotte met leden van de Stichting John E. McCormick Foundation, leden van de Zevenhuizensche IJsclub, mensen die langs de Rotte wonen en een aantal mensen van de stichting Keep them Rolling met materieel uit de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de herdenking zondag is onder andere gesproken door voorzitter Bram Veerman van de Stichting John E. McCormick Foundation en heeft oud-marinier Leen Slappendel bloemen gelegd. Slappendel wilde daarmee herdenken dat hij 25 jaar geleden op een missie in Cambodja twee kameraden verloor. Ook wilde hij aangeven dat herdenken belangrijk blijft.