Het jongste raadslid Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP) maakte een zelfverzekerde indruk.
Het jongste raadslid Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP) maakte een zelfverzekerde indruk. Foto: Erik van Leeuwen

'Beetje zenuwen' bij nieuwe raadsleden

Politiek 619 keer gelezen

Zuidplas – De nieuwe gemeenteraad in Zuidplas onderging dinsdag 24 april haar vuurdoop. Voor veel nieuwe raadsleden was dat het eerste officiële optreden als lokale politieke vertegenwoordiger. "Het voelde eigenlijk wel fijn achter het spreekgestoelte", aldus Willem-Jan Verdoes.

Door Erik van Leeuwen

De maiden speech is de debuutrede die ieder nieuw lid van de gemeenteraad houdt. Voor een aantal nieuwe raadsleden was het dinsdag meteen zo ver.

Martin Damen (PvdA/GroenLinks), Chantal Bon-Van de Griek (D66), Johan Snoei, Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP) en Leendert Karreman (VVD) hadden allemaal onderwerpen op de agenda staan die in hun portefeuille zitten.

Benjamin
"Het is mooi en spannend, maar geniet vooral", had burgemeester Gert-Jan Kats de 'debutanten' vooraf nog meegegeven. "En genoten heb ik", zei Verdoes, met voorsprong - hij is pas twintig lentes jong - het jongste gemeenteraadslid in Zuidplas, na afloop.
Hij maakte tijdens zijn eerste optreden een zelfverzekerde indruk en had een goede 'binnenkomer'. "Ik ben de benjamin van de raad en benjamin betekent 'zoon van het geluk'", zo waarschuwde hij de raad dat met hem rekening moet worden gehouden. Die uitspraak lokte een reactie

Kats: "Het is mooi
en spannend, maar geniet vooral"

uit van SP-raadslid Jan Baas, die aangaf dat zijn voornaam komt van 'God is barmhartig'.
Verdoes' partijgenoot Johan Snoei had vooraf last van 'gezonde spanning' en dat gold ook voor PvdA/GroenLinks-man Martin Damen. "Ik had ook best zenuwen, het maakt echt niet uit of je dan 33 of 58 jaar bent. Er wordt wel naar je gekeken, hè."

Amendement
Damen was van alle debutanten het meest nadrukkelijk aanwezig tijdens de eerste, voorzichtige debatten van de nieuwe gemeenteraad. Hij wapperde zelfs even kort met een amendement. "Ik ga er kort op zitten", kondigde hij na afloop alvast aan. "We zijn als PvdA/GroenLinks straks de grootste oppositiepartij en dat schept verwachtingen."

Verdoes schroefde bij zijn maiden speech zijn stemvolume hoog op. "De boodschap moet goed overkomen", aldus de jongeling, die de komende periode gecoacht gaat worden door Aart Slobbe, die onlangs afscheid nam als raadslid van de ChristenUnie/SGP. "Ik ben heel blij dat hij zich over mij ontfermt. Hij heeft zo veel kennis en ervaring, ik zou gek zijn om daar geen gebruik van te maken."

Sneller praten
Ook Leendert Karreman, nieuweling namens de VVD, pakte zijn momentje. Dat deed hij met een inleiding die langer was dan het betoog zelf. "Ik heb er vooraf nog even over gedacht om de inleiding wat in te korten, maar een maiden speech doe je maar één keer in je leven. Dat moment moet je ten volle benutten, vind ik."

Chantal Bon-Van de Griek van de gekortwiekte D66-fractie hield het vooral 'zakelijk'. "Als ik wat aan de nerveuze kant ben, ga ik wat sneller praten."

De andere debutanten hielden het bij hun eerste raadssessie bij luisteren.