Spuiten met een brandweerslang is een favoriete bezigheid. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Spuiten met een brandweerslang is een favoriete bezigheid. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Veel bekijks voor hulpdiensten

Algemeen 259 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een ritje maken in een brandweerauto die met loeiende sirenes een rondje Dorrestein rijdt. Of even een wapenstok en schild van de politie proberen. Honderden mensen kwamen zaterdag af op de jaarlijkse Brandweerdag nabij de kazerne in Dorrestein.

Michelle Bartels heeft het druk. De kersverse wijkagent in Esse is een geliefd fotodoelwit. Jongens, meisjes, ze willen allemaal maar wat graag op de foto met de agent van het politieteam Waddinxveen/Zuidplas. "Dit is natuurlijk heel wat anders dan we normaal doen", zegt ze, terwijl ze met collega Samantha Corneye met een jongetje met brandweerhelm op de foto gaat. "Maar het is heel leuk. Die wapenstok vinden de meeste kinderen hartstikke interessant. En ze mogen ook nog even in de auto zitten."
Collega Tom Oostendorp heeft zojuist Nolan in een uniform gehesen. Het uniform is een paar maten te groot, maar dat mag de pret niet drukken. "Zo'n dag is een mooie manier om te laten zien wat we doen", zegt Oostendorp. Dat vindt ook Perry Willemsen van de Incidentenbestrijding ProRail. "We staan hier voor de eerste keer. Veel mensen kennen ons niet en weten al helemaal niet wat we doen."
De brandweerdag is anno 2018 dan ook eigenlijk een brandweerplus-dag, zoals Pascal Groenendijk het omschrijft. Hij is al tien jaar lid van de vrijwillige brandweer in Nieuwerkerk. "Het wordt elk jaar eigenlijk groter. Alle hulpdiensten zijn er. Iedereen kan zich presenteren."

Boven de kazerne hangt een groot doek met de tekst 'Word vrijwilliger van de brandweer'. "Er is overal in de regio een tekort", zegt Ton Koot, woordvoerder van de brandweer Midden-Holland. Dat geldt ook voor het Nieuwerkerkse korps. Groenendijk: "De moeilijkheid zit 'm in de beschikbaarheid. Vroeger had je de timmerman of bakker die brandweerman waren. Dat zijn nagenoeg uitgestorven beroepen. Veel mensen werken ook buiten het dorp. Ikzelf ook, maar ik heb met mijn werkgever de afspraak kunnen maken dat als ik thuiswerk, ik in actie kan komen als de pieper gaat."
Jaarlijks rukt de Nieuwerkerkse brandweer zo'n tweehonderd keer uit. "Die meldingen zijn gevarieerd: van een poes in een boom tot een heftig verkeersongeluk", aldus Groenendijk.