Het startschot voor de toertocht voor molenbehoud werd gelost dor wethouder Jan Verbeek. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Het startschot voor de toertocht voor molenbehoud werd gelost dor wethouder Jan Verbeek. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

'Oude kerels op oude fietsen'

Algemeen 265 keer gelezen

Zevenhuizen - Met zijn hypermoderne racefiets - waarmee hij ietwat uit de toon viel - in zijn linkerhand, en het startpistool in zijn rechterhand, gaf wethouder Jan Verbeek zaterdag het startschot van de tweede editie van de klassieke fietstoertocht voor de Vereniging Molenvrienden Rottemerengebied.

"Mooi, hè", zegt Gerard van der Wende, voorzitter van de Vereniging Molenvrienden en fervent wielerliefhebber, als hij voor de start van de 55 kilometer lange tocht in de Zevenhuizense Dorpsstraat naar zijn 'fietsmaten' van die dag kijkt. "Dit is pure nostalgie. Oude kerels, oude fietsen en een toertocht in een prachtige omgeving met authentieke molens."

"De mensen die hier starten hebben één ding gemeen: ze zijn al jaren gefascineerd door wielrennen. Van mij hoeven hier geen massa's mensen op af te komen, op deze manier blijft het iets exclusiefs."

Jan Ottevanger, organisator van de tocht, baalt een beetje dat hij, als gids van de groep, een hesje moet dragen. Daaronder draagt hij een oud wielershirt van de Amstel Gold Race. "Een vriend van me heeft dit shirt ooit in Maastricht op de kop getikt. Het moet ergens in de jaren zestig, misschien wel jaren vijftig gedragen zijn", vertelt hij, terwijl hij zijn hesje omhoog houdt. Even verderop staat Rien Maaskant te lonken naar zijn oude tweewieler: "Een gifgroene, gekocht in 1977 bij Hordijk in de Dorpsstraat in Nieuwerkerk. Hij heeft lang op zolder gestaan, maar hij werkt nog goed."
Vrijwel alle deelnemers aan de klassieke toertocht zitten wekelijks op een hypermoderne racefiets. "Dit is jeugdsentiment", weet Van der Wende. "Prachtig, die versnellingen alleen al. Niet echt handig om zo te schakelen, maar toen heel normaal."